Svoboda, Thoma, Joch, Kuba, Mádl. Už jsou známí lídři pro komunální volby v Budějovicích

31. červenec 2018 10:16

Krátce před uzávěrkou kandidátek pro podzimní komunální volby to v Českých Budějovicích zajiskřilo. Lídr hnutí Občané pro Budějovice Juraj Thoma na pár dní zmizel z kandidátky, bývalá členka hnutí ANO Lucie Kozlová oznámila kandidaturu za ODS a KDU-ČSL jde do voleb se dvěma kandidátkami.

Minulý týden to vypadalo, že lídrem hnutí Občané pro Budějovice už nebude Juraj Thoma. Sám v úterý oznámil, že končí, ale ve čtvrtek už bylo zase všechno jinak a oznámil, že zůstává.

Jeho stranický kolega Ivo Moravec to přirovnal k rodinné hádce. „Jako když se někdy pohádáte s bráchou, ségrou, v rodině a za týden se to srovná a bavíte se spolu. Takže nebudeme dělat žádné experimenty a kandidátku předložíme tak, jak jsme ji schválili,“ řekl.

Dvě kandidátky KDU-ČSL

KDU-ČSL, která má v českobudějovickém zastupitelstvu aktuálně tři mandáty, podává dvě kandidátky. Jsou tu totiž dvě městské organizace. Tu původní povede do voleb Jana Zasadilová, se kterou bude kandidovat Hynek Falta nebo Petr Petr.

Mladí členové KDU-ČSL shromáždění kolem Šimona Hellera se souhlasem krajského výboru založili druhou městskou organizaci. „To je standardní věc po celé republice, je naprosto běžné, že KDU-ČSL má více městských organizací, takže v současné chvíli jsou v Českých Budějovicích dvě organizace. Za tu novou, která vznikla, jsme se rozhodli udělat koalici s TOP 09, protože jsme přesvědčeni, že je důležité spojit síly napravo od středu,“ vysvětlil Šimon Heller.

Lídr českobudějovické kandidátky TOP 09 Tomáš Bouzek potvrdil, že několik osobností z KDU-ČSL se objevuje na společné kandidátce s TOP 09.

Přestup od ANO k ODS

Hnutí ANO povede do voleb současný primátor Jiří Svoboda, na dalších místech jsou jeho náměstci František Konečný a Petr Holický. Jejich bývalá stranická kolegyně Lucie Kozlová ale přešla k ODS.

Lídr kandidátky ODS Martin Kuba řekl, že u občanských demokratů dostanou větší prostor odborníci a také ženy. V první patnáctce je podle něj téměř polovina žen a téměř polovina odborníků.

Známá jména u ČSSD, nové Čisté Budějovice a Piráti

Kandidátku ČSSD povede bývalý kandidát na primátora Miroslav Joch, dvojkou bude současný první náměstek primátora Petr Podhola.

Novinkou je hnutí Čisté Budějovice, které se zformovalo letos na jaře. Podle lídra Jana Mádla sází na osobnosti, které zatím nejsou známé z komunální politiky. Do voleb ale jde společně se Starosty a nezávislými. Kandidátku si rozdělili napůl, na prvním místě je vysokoškolský pedagog Viktor Vojtko za STAN, na druhém Jan Mádl za Čisté Budějovice.

O místa v budějovickém zastupitelstvu usilují také Piráti, kteří sestavili společnou kandidátku se Stranou zelených. Lídrem je lékař Lukáš Mareš.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související