Svíčky a květy připomínají v Mokrouších u Plzně padlého vojáka

7. srpen 2018 16:45

Kostelní zvony se dnes symbolicky rozloučily se zabitým vojákem Patrikem Štěpánkem z obce Mokrouše u Plzně. Pětadvacetiletý Patrik zahynul v neděli společně s dalšími dvěma vojáky po sebevražedném útoku v Afghánistánu.

Kromě zvonů památku mladého vojáka uctívají v Mokrouších také v otevřené kapličce hořící svíčky a kytice květin. Neštěstí připomíná i černý prapor, který vlaje na obecním úřadě. Pietní místo doplňují informace armády o úmrtí vojáků a fotografie Štěpánka.

Lidé z Mokrouší i nedalekého Tymákova přišli Patrikovu památku uctít při malém pietním aktu. Všichni jsou z této tragédie zaskočeni a je pro ně velmi těžké se k situaci vyjadřovat. To že sloužil v profesionální armádě věděli, ale do poslední chvíle nechtěli uvěřit, že padlý voják, je právě místní rodák.

„Nejprve se objevila informace, kde byl uvedený jen ročník, jméno a Plzeňský kraj. Nakonec se bohužel ukázalo, že to je Patrik,“ uvedla Hana Timková, učitelka a ředitelka základní školy v Tymákově.

Ze své první mise už se domů bohužel nevrátil

Profesionálním vojákem se stal Patrik Šimánek před třemi lety. Do Afghánistánu odcestoval v dubnu na svoji vůbec první zahraniční misi.

To že byl Patrik tvrdý kluk a možná i proto si vybral americký fotbal. Téměř dvě sezony strávil v kádru Plzeňských patriotů. „Když jsem ho poprvé viděl, ani bych ho na podobný  druh sportu netipoval. Nicméně se z něho vyklubal veliký bojovník a srdcař, který toho sice moc nenamluvil, ale když se do něčeho zakousl, šel až do konce. Bylo na něm vidět, že umí prodat vše, co v něm je,“ řekl předseda klubu amerického fotbalu Plzeňští patrioti Libor Kurfirst.

Ostatky všech tří Čechů, Patrika Štěpánka, Kamila Beneše a Martina Marcina, přiveze do vlasti vojenský speciál zítra odpoledne. Na letišti v Praze Ruzyni se poté uskuteční pietní akt.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio