Světlo přátelství z Betléma dorazilo na jih Čech

22. prosinec 2011

Betlémské světlo si už po třiadvacáté odnesli obyvatelé Jihočeského kraje do svých domovů. Slavnostní předání „Světla přátelství“ občanům je uskutečnilo ve středu 21. prosince v 16.30 v klášterním kostele Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích za přítomnosti českobudějovického biskupa Jiřího Paďoura.

Na slavnosti předávání Betlémského světla vystoupil Pěvecký sbor jihočeských učitelek při Biskupském gymnáziu pod vedením sbormistra Theodora Pártla. Přímý přenos z události zněl i na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice na jihočeské frekvenci 106,4 MHz a 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko. Slavností provedl diváky i posluchače redaktor Filip Černý.

Do jižních Čech Betlémské světlo doputovalo v úterý 20. prosince ve večerních hodinách ze slavnostního předání v ORF v Linci. Plamen přivezli zástupci Českého rozhlasu České Budějovice spolu s desetiletým Rudolfem Durajem ze Slivonic, který zachránil kamarádku před utonutím, když se pod ní propadl led v zamrzlé požární nádrži. Student byl za svůj příkladný čin vybrán ve spolupráci s Krajským úřadem Jihočeského kraje a Radou dětí a mládeže.

Ve čtvrtek a v pátek si potom každý může Světlo z Betléma, které si lidé po celém světě předávají jako důkaz dobré vůle, odnést z kostela Obětování P. Marie na Piaristickém náměstí nebo z českobudějovické rozhlasové recepce v ulici U Tří lvů 1.

Historie
Myšlenka Betlémského světla vznikla v roce 1986 ve studiu hornorakouského ORF v Linci.
Plamínek, zažehnutý v místě narození Ježíše Krista v Betlémě, nazvaný Světlo přátelství, putuje z Izraele letecky ve speciálním bezpečnostním obalu do Lince, odkud se předává do 25 zemí světa a institucím jako jsou Evropský parlament či sídlo OSN v New Yorku. Každoročně Světlo přátelství slavnostně přebírá Český rozhlas České Budějovice a přiváží jej do České republiky.
Je ohromující, jak člověk 21. století, který je schopen domluvit se v téže minutě s opačnou stranou zeměkoule, opatruje symbolický plamínek, hřeje jej v dlani a strachuje se, aby cestou nezhasl a nepřetrhl tak řetěz vzájemného lidského pochopení.

autor: Tomáš Kollarczyk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.