Světlo i pláč v klubu. Šťavnaté novoroční tracky od Saucy Santana, FKA twigs, Katarzie a Annet X

5. leden 2022
Topinky

Vstoupili byste radši mezi balzamující tygry nebo do Worry Clubu? I takhle záludné otázky budí první topinková selekce tohoto roku. Omega Sapien u toho myslí na naše zdraví a servíruje mastné kyseliny trapu, zatímco Annet X luští rapové hlavolamy. Svetlo!

FKA twigs – Tears In The Club ft. The Weeknd
Credits: Tahliah Barnett, Abel Tesfaye, Alejandra Ghersi, Ali Tamposi, Henry Walter, Pablo Diaz-Reixa
Label: Atlantic Records
Album: Caprisongs

Britská hudebnice FKA twigs nedávno ohlásila, že její kariéra vstupuje do nové éry. Její čerstvou uměleckou metamorfózu shrne nový mixtape Caprisongs, který vychází 14. ledna a bude to zpěvaččin první dlouhohrající počin od skvělého alba Magdalene z roku 2019.

V pilotním singlu k mixtapu nazvaném Tears In The Club hostuje zámořská hvězda The Weeknd a track je mixem alternativního R&B s pop-trapem. V klipu režisérky Amber Grace Johnsonové samozřejmě FKA twigs ukazuje své taneční umění. Mixtape vychází v den jejích 34. narozenin.

Katarzia - Svetlo
Credits: Katarína Kubošiová, Oliver Torr, Faolán McGowan
Label: Slnko Records
Album: n5

V Praze usazená slovenská hudebnice Katarzia nadělila fanouškům těsně před Vánoci svou v pořadí již pátou studiovou desku n5. Ta během uplynulého roku vznikala ve spolupráci s producentem Oliverem Torrem (v koprodukci producentů Evil Medvěd, Ancestral Vision a Isama Zing). Na výsledném mixu se pak podílel Katarziin další častý spolupracovník Aid Kid a o mastering se postaral Holanďan Johanz Westerman.

„Album je zbierkou pocitov a emócií skrytých vo väčších inotajoch. Adresátom odkazov v textoch nie sú len blízki, ale aj cudzí, ktorých prítomnosť v bezpečnom osobnom priestore nie je vždy vítaná,” říká Katarzia. Do naší rotace putuje skladba Svetlo, která její klubovou elektronikou nasáklou, a přesto zatím nejintimnější desku, uvozuje.

Worry Club - Pretty Face
Credits: Chase Walsh
Label: self-released
Album: Pretty Face single

Dvaadvacetiletý chicagský rodák Chase Walsh aka Worry Club se specializuje na songy, ve kterých transformuje všechny své potíže a trápení v mimořádně chytlavý bedroom pop. Nejnovější z řady skladeb kdysi nadějného houslisty středoškolského orchestru, která má být předzvěstí jeho jarního EP, je píseň s názvem Pretty Face. Ta by měla umělci, jenž zatím zůstává přeci jen trochu ve stínu slavnějších  kolegů, konečně přinést zástupy fanoušků, které si zaslouží.

Walshovy instrumentálně nápadité, přes všechny úzkostné podtóny v jádru easy-listeningové písně o životě, vztazích a duševním zdraví tu jsou pro všechny, kteří se v extrémně zahlcujícím současném světě chtějí cítit méně sami.

Pia Mia - Whole Thing
Credits: Pia Perez, Derrick Baker
Label: Cherry Pie Records
Album: Whole Thing single

Na americkém ostrově Guam narozená zpěvačka a herečka Pia Mia svou pěveckou kariéru původně odstartovala na YouTubu, také ale vystupováním na svatbách a večírcích. V roce 2010 se přestěhovala do Los Angeles, kde ji objevil zpěvák a producent Babyface. O tři roky později už Pia Mia měla mezi blízkými známými třeba tým Chrise Browna nebo celebritu módního průmyslu Kylie Jenner. Právě u ní doma byla jednou během večeře vyzvána, aby zazpívala hit Hold On, We’re Going Home, když se najednou v místnosti zjevil jeho autor Drake. Vzniklé video pověsila Kim Kardashian na sociální sítě a Pia Mia zaznamenala první virální úspěch. Debutový singl Red Love a podpis u velké nahrávací značky na sebe nenechaly dlouho čekat.

Svůj první žebříčkový zářez pak slavila v roce 2015 se singlem Do It All Again, který obsahoval vokály Chrise Browna a rappera Tygy. V současnosti pětadvacetiletá hvězdička působí nezávisle na svém vlastním labelu Cherry Pie, po čtyřech EPčkách (včetně vánočního Christmas EP) jsme se ale od ní stále nedočkali dlouhohrajícího debutu. Možná ho předznamenává jemný R&B singl Whole Thing.

Saucy Santana - Shisha ft. City Girls
Credits: Justin Harris, Caresha Brownlee, Jatavia Johnson, John Norris III, Rashad Spain
Label: Arena Music Productions
Album: Keep It Playa

Hvězda floridské rapperky Saucy Santana zvolna stoupá vzhůru nejen mezi LGBTQ komunitou. Její studiový party debut Keep It Playa, který vyšel v prosinci, dokazuje, že Santana není pouhou one-hit wonder sociálních sítí a virálních popěvků.

Z šestnáctiskladbové kolekce, na níž hostují mimo jiné BeatKing, Rubi Ros nebo Kali, si do playlistu vybíráme track s názvem Shisha. Šťavnatou flow Saucy Santany tu doplňuje spřízněné floridské duo City Girls, které na konci roku zazářilo na soundtracku ke sportovnímu dramatu Bruised (Modřiny).

Omega Sapien - Plum ft. Sega Bodega
Credits: Jeong Ui-seok, Salvador Navarrete
Label: LuckyMe
Album: LuckyMe Advent Calendar 21

Britský label LuckyMe posílal na konci loňského roku tracky fanouškům ve svém adventním kalendáři. Jedním z posledních „dárků" před Vánoci byl i track Plum. V něm se potkali americký producent Baauer, korejský rapper Omega Sapien (člen partičky The Balming Tiger) a irský producent a zpěvák Sega Bodega, který natočil jedno z nejlepších alb loňského roku. Plum je futuristický trapový banger, který ale melancholický Bodega a excentrický Omega Sapien posílají do netradiční roviny.

Annet X - Hlavolamy
Credits: Aneta Charitonová, Josef Změlík, Radim Vychopeň
Label: Warner Music
Album: Hlavolamy single

Annet X byla nedávno za desku Až budu velká, chci být Aneta Charitonová nominovaná na cenu kritiků Apollo. Teď se pražská rapperka a zpěvačka ruského původu připomíná novým singlem Hlavolamy, na kterém se spolu s ní podíleli v roli producentů Idea a Radimo.

V textu Annet X mimo jiné kritizuje rapový machismus: „O tom, co umí holky, je treků dost / to si můžou pustit kohokoli jinýho / pokud rády slyší o tom, kdo je jaká hoe". Za videoklipem stojí Veronika Donutková a sama Annet X.

Joey Valence - Double Jump ft. Brae
Credits: Joey Valence, Braedan Lugue, Joseph Bertolino
Label: self-released
Album: Double Jump EP

Mashupový remix Mo Bamba (Sheck Wes) a Sicko Mode (Travis Scott) Joeyho Valence zaútočil virálně na sociální sítě a jen na YouTube ho zhlédlo 25 milionů lidí. Multižánrový producent se po remixech vrací i k vlastní tvorbě a se svým pravidelným spolupracovníkem Braem před pár dny představil nové EP Double Jump.

Poté, co se pop v minulých letech obrátil k postupům let sedmdesátých a osmdesátých, Joey Valence oživuje rapovou flow z devadesátek a dvojitě skáče za Beastie Boys, House of Pain nebo DJ Koolem a jeho ikonickým trackem Let Me Clear My Throat. Velká dávka drzé a příjemně naivní energie už teď míří skrze titulní song do našeho playlistu.

Kolik blum denně doporučuje jíst hudební redakce? Co najde Filip příští rok v adventním kalendáři? V jakém klubu si Aleš naposledy hezky poplakal? A vzali ho už Balzamující tygři mezi sebe? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a dozvíte se i to, co nechcete.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.