Svatební šaty i rukavičky ženy s nemocí pavoučích rukou vystavuje jindřichohradecký zámek

17. červenec 2020 16:24

Zámku v Jindřichově Hradci je 800 let. Z roku 1220 pochází listina, ve které byl takzvaný Nový hrad poprvé zmiňován. Správa zámku proto připravila výroční výstavu vzácných exponátů na prohlídkových trasách.

Návštěvníci uvidí i listiny, které z archivu zámku zmizely na konci druhé světové války a Národnímu památkovému ústavu se je podařilo od soukromého majitele vykoupit před pár dny.

Jeden z více než dvaceti vzácných předmětů připomínajících významné členy z řad majitelů zámku je vystavený hned na začátku hlavní prohlídkové trasy. „Jsou to svatební šaty Terezy Černínové, jsou podivuhodně tenké, dokonale průhledné, samozřejmě se pod nimi musela nosit spodnička,“ ukazuje kastelán Jan Mikeš.

Návštěvníci zámku si prohlédnou i rukavičky Františky Slavatové, vychovatelky císaře Leopolda I. „Ona měla poměrně zvláštní nemoc, které se říkalo nemoc pavoučích rukou. Je to syndrom, který se projevuje poruchou vazivových tkání a je to vidět na střihu rukaviček i jejím obraze. Když se podíváte, všimnete si, že měla strašlivě dlouhé prsty, velmi nepřirozeně. Možná i to byl důvod, proč si její potomci nechali ty rukavičky,“ říká kastelán.

Čtěte také

Dalším z vystavených exponátů je například klobouk Karla Felixe Slavaty ze sklonku 17. století. Správa zámku tak v podstatě naplňuje myšlenku Karla Evžena Černína, který chtěl vybudovat rodové muzeum.

Vše doplňuje kopie listiny, ve které je jindřichohradecký zámek poprvé zmiňován. Originál pergamenu o velikosti 20x20 centimetrů je uložený v oblastním archivu v Třeboni, paradoxně ve složce Panství Orlík. „Je to z toho důvodu, že tato listina z roku 1220 se přímo nevztahuje k Hradci, ale  jedná se o prodej vesnice Kojetín Milevském klášteru. Zmiňuje však Jindřicha z Hradce z nového hradu, to jsou ta nejdůležitější slova,“ vysvětluje archivářka Markéta Hrdličková.

Výroční výstava více než dvacítky vzácných exponátů, které odkazují na významné členy šlechtických rodin vlastnících v uplynulých osmi stoletích zámek v Jindřichově Hradci, bude na prohlídkových trasách k vidění do konce září.

Spustit audio

Související