Šumavský hrad Kašperk bude týden hostit představení divadelního spolku Kašpar

3. srpen 2014

Už po čtrnácté bude pražský divadelní spolek Kašpar hrát pod širým nebem na šumavském strážním hradu Kašperk. Divadelníci se zdrží týden a divákům nabídnou celkem osm představení. To první proběhne už dnes večer.

Podle mluvčí divadla Lenky Bočkové tvoří repertoár letošního setkání na Kašperku dvě hry. V hlavních rolích se v nich představí herci Matouš Ruml a Martin Hofmann.

„My se většinou držíme zaručeného klíče, což je výběr klasických představení, klasických ve slova smyslu toho autora. Letos jsme vybrali Romea a Julii od Shakespeara, který se na Kašperku představí poprvé,“ uvádí Bočková.

Už potřetí divadlo zařadilo i hru Edmonda Rostanda Cyrano, kterou budou letos na Kašperku hrát naposledy.

Divadelníci nemají na Kašperku k dispozici kulisy, na které jsou zvyklí a vystačí si jen atmosférou hradu. Vždy vyprodaná představení se tak přezkušují a nově aranžují přímo na místě.

„Jelikož tam nejsme poprvé, prostor je režisérovi obou představení známý, takže i on si dopředu dokáže představit, co a jak bude potřeba předělat, proto většinou stačí jedna zkouška,“ říká Bočková.

Romea a Julii v hlavní roli s Matoušem Rumlem můžou diváci na Kašperku vidět do středy. Tuto hru pak vystřídá Cyrano, kde se hlavní role zhostil Martin Hoffman. Režisérem obou představení je principál Divadla v Celetné Jakub Špalek.

autoři: luh , Iva Menšíková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka