Šumavské hotely na Silvestra plné nebudou. Hosté ruší pobyty kvůli počasí, drahotě i nemocem

30. prosinec 2022 12:06

Zajistit si ubytování na poslední den v roce na Šumavě je stále možné. I když to podle prvotních rezervací vypadalo, že se letos kapacity zaplní, stejně jako tomu bývalo v době před covidovou pandemií, nakonec zasáhly nemocnost, drahota a také počasí.

Do hotelu Stella na šumavském Špičáku přijel s rodinou Petr z Tábora. „Jak se zdražovalo, zvažovali jsme, jestli pojedeme, ale dokud to nějak dáme dohromady, jsme optimisté,“ říká.

Hotel má zhruba 140 lůžek a podle vedoucí Lenky Teplé volné pokoje ještě jsou. „V letošní sezoně je vidět nižší zájem. Klienti opravdu přemýšlí, za co utratí peníze, kam vlastně pojedou a na jak dlouho. Zároveň jsou některé pobyty odřeknuty i kvůli počasí,“ popisuje.

Silvestrovské pobyty letos podle ní lidé objednávali na poslední chvíli, ne dlouho dopředu, jak tomu bývalo dříve. Od ledna už má ale hotel kromě víkendů sezonu prakticky vyprodanou, a to díky lyžařským kurzům, na které se zaměřuje.

Čtěte také

Podobně je na tom sousední hotel Sirotek. „Máme nasmlouvané školy a máme kapacitu úplně plnou až do března. Záleží ale, jak to všechno bude, veškeré energie máme zastropované do konce roku, to je dobré, ale pociťujeme nárůst cen potravin a tak dále,“ uvádí vedoucí Bohumil Burda.

Jisté ale je, že třeba na Silvestra tady plno nebude. „Ti lidé mají velikánskou marnost. Nepřijelo asi pět rodin, protože řádí chřipka, děti hodně marodí, teď i dospělí, takže to není dobré,“ vysvětluje.

Naopak na silný Silvestr se připravuje chata Ořovský, jak potvrzuje jeho vedoucí Iva Chládková. „Tentokrát budeme mít úplně plno. Udaly se i ty takzvané turistické pokoje, kde se to bohužel ještě nepodařilo udělat tak, aby tam bylo vlastní sociální zařízení. Ale hosté říkají, že je jim to jedno, hlavně že tu budou a těší se program,“ líčí.

K Silvestru na chatě patří hudba, tanec, občerstvení, karaoke, tombola a další doprovodný program. A v dalších týdnech už se provozovatelé těší hlavně na děti a lyžařské kurzy.

Spustit audio

Související