Štvanice. Bestiální vražda četníka odstartovala největší hon v dějinách Valašska

Po domovní prohlídce zůstal na místě jeden strážmistr mrtvý a druhý těžce raněný. Pachatelé utekli do lesů. Začal největší hon v dějinách Valašska.

Účinkují: Robert Tyleček, Václav Knop, Radek Valenta, Martin Písařík, Marek Holý, Jaroslava Pokorná, Zdeněk Maryška, Ivan Řezáč
Scénář: Bronislava Janečková a Michal Simandl
Režie: Dimitrij Dudík
Zvuk: Petr Šplíchal

Na základě udání z pytláctví a nedovoleného držení zbraně poslal 30. června 1937 vrchní strážmistr Adolf Vinkler trojčlennou četnickou hlídku do domu bratrů Hrňových v obci Hovězí na Valašsku. Bohužel své podřízené o hrozícím nebezpečí dostatečně neinformoval. Mohlo se tak předejít tragédii.

Vypsaná odměna

Do všech četnických stanic i do novin byly rozeslány fotografie Jana a Josefa Hrňových, vrahů strážmistra Knolla. Brzy byla vypsána i odměna 3000 korun pro toho, kdo podá informaci vedoucí k zadržení pachatelů. 400 četníků, 200 lesáků a další občané z okolí ale pátrali 20 hodin bezvýsledně.

Vrchní strážmistr Josef Klvaňa tak nechal jen hlídky s psovody a stráž v každém okrsku. Čekalo se na další stopu. Ta přišla, když hlad dohnal oba bratry ke krádeži mléka a másla v domku pasekáře poblíž obce Hovězí. Po nové stopě se hned pustilo četnictvo se služebními psy.

Vrahům pomohli sběrači jahod

Bratrům Hrňovým pomáhal déšť, který zahlazoval jejich stopy. Jakmile ale přestalo pršet, psi opět zavětřili. Vypadalo to, že týdenní pátrání se přiblížilo k cíli. Hrňové se ale nemínili vzdát. Strhla se přestřelka, kterou svým křikem přerušili až místní lidé, kteří kousek od místa sbírali jahody.

Vrazi zase unikli. Na útěku se navíc rozdělili. Pátrání komplikovalo i prověřování desítek udání: jednou Hrňové sbírají jahody na Radhošti, jindy se plaví na voru po Váhu nebo ve stejný čas popíjejí v Uherském Brodě.

Nálezy těl

Poslední stopa byla z 16. července. Pak až do 27. července nic, kdy tělo Josefa Hrni našla Rozina Gajdošová na poli. Měl prostřelený spánek a v pravé ruce revolver. Sebevražda. Mrtvola tu ve vedru ležela už druhý týden, syna přesto musela přijít identifikovat jeho matka.

Ostatky druhého z bratrů Jana Hrni se našly až 9. září 1937 u Banské Bystrice. Manželka hajného tu nejdříve našla jen prostřelenou lebku. Mrtvý ležel dva měsíce v hustém porostu a vedle něho revolver, kterým v Hovězí zastřelil strážmistra Knolla.

Potrestali se sami

Nakonec se potrestali sami. Po několikatýdenní štvanici už neměli sílu jít dál. Oba před smrtí napsali vzkazy a pak si pravou rukou prostřelili hlavu. 200 km od sebe. Nakonec pro sebe udělali dobře. Čekalo by je minimálně doživotí, ale velmi pravděpodobně i trest smrti.

Jejich oběť, 42letý bývalý legionář strážmistr Knoll, po sobě zanechal manželku a dva syny (14 a 8 let). Zraněný 25letý strážmistr Doležal nakonec přežil. Třetí člen původní napadené hlídky, 72letý strážník Blink, se nervově zhroutil.

autoři: Bronislava Janečková , ert
Spustit audio

Související