Studna, sklepy, krov. Při Dnech evropského dědictví se lidé dostanou k jindy nepřístupným zajímavostem

14. září 2019 06:55

Klášter Zlatá Koruna, zámek Hluboká nebo hrad Zvíkov nabízejí speciální prohlídky při Dnech evropského dědictví. V Jihočeském kraji akce pokračuje už druhý víkend.

„Rozhodně by si návštěvníci neměli nechat ujít zámek Hluboká, kde se podívají na třetí nádvoří, které není běžně přístupné. Je totiž dnes součástí interiéru, nachází se za hlavním schodištěm,“ zve mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Na třetím nádvoří na Hluboké se nachází 90 metrů hluboká studna z období gotického hradu. Lidé si ji můžou prohlédnout v sobotu 14. září od 10 do 16 hodin.

Netradiční prostory se otevřou také na hradě Zvíkov. Lidé si tu v sobotu budou moci prohlédnout sklepy, ale pouze s průvodcem v 10 a 14 hodin.

Čtěte také

V Českém Krumlově připomenou svátek Povýšení svatého kříže, který připadá na 14. září. Na Křížové hoře se koná bohoslužba, která bude letos speciální, protože jí bude předcházet svěcení nového zvonu. „Zvon byl pořízen z peněz vybraných ve veřejné sbírce. Ve 13 hodin bude vysvěcen, v průběhu mše vyzvednut do zvonice a po jejím skončení se poprvé po 77 letech v kapli na Křížové hoře zase rozezní zvon,“ připomíná manažer kultury Českého Krumlova Filip Putschögl.

V neděli 15. září začíná ve 14 hodin prohlídka kláštera ve Zlaté Koruně s odborným výkladem o středověkém umění. „Začne v klášterním sklepení, kde jsou shromážděny části kleneb, které byly odhaleny při archeologických průzkumech. Dále se lidé vydají do nejstarší a nejcennější části kláštera, kaple Andělů Strážných, poté navštíví kapitulní síň, křížovou chodbu a kostel, kde se podívají dokonce i do krovů,“ zve Markéta Slabová.

autor: Ondřej Hanousek
Spustit audio

Související