Studentská inscenace Cyrano se v rámci nového hudebního divadla dočkala comebacku

23. listopad 2021

Zaznamenali jste před několika lety velký úspěch studentského představení Cyrano? Mladí lidé ho nazkoušeli jako muzikál a měli stále  vyprodáno. Založili tedy vlastní divadlo Ze:Mě, zaměřující se na vycházející herecké a muzikálové hvězdy.

Nové jihočeské hudební divadlo má ve své psané podobě netradiční formu názvu – Ze:Mě. „Je to trošku komplikovaný název, který má za sebou několik věcí, proč jsme ho zvolili. Za prvé jsme chtěli dát najevo, že všechna tvorba pochází z nás a je čistě naše, ač bychom do budoucna v divadle Ze:Mě rádi dělali i autorské věci jiných kolegů z branže. Taky se název částečně odkazuje na Zeměplochu, což je knižní série Terryho Pratchetta, která se stala inspirací pro dva z mých muzikálů. Je tam i prvek toho, že jsme nohama na zemi a nejsme hlavou v oblacích. Nejsme snílci, snažíme se být realisti, i když ne vždy se to daří,“ komentuje ředitel a producent divadla Vojtěch Adamčík.

Oproti dřívější době, kdy mohla být scéna plná den co den, se momentálně divadelnímu podnikání moc nedaří.  „Je to velmi náročné. Divadlo Ze:Mě jsme založili ještě před covidem. Otevřeli jsme ho velkým koncertem, který se docela dobře prodal a měl téměř vyprodané hlediště. Všechno vypadalo velmi nadějně, plánovali jsme premiéru Cyrana a do toho nám přišel covid, takže premiéra se musela natřikrát odložit. Furt jsme doufali, že budeme moci začít alespoň zkoušet a to se nedělo,“ vzpomíná na krušné začátky.

„Teď se nám konečně podařilo Cyrana dozkoušet a odpremiérovat, což považuji v této době za obrovský úspěch. Jenomže se to ve výsledku proti nám otočilo. Opatření, která jsou stále přísnější a přísnější a z mého pohledu chvílemi i nelogičtější, nám práci hrozně komplikují. Hlediště se nevyprodává dobře, protože se lidé buď bojí, nebo mají omezení. Teď je to velký problém, od pondělka (22. 11., pozn. redakce) vlastně ještě o to větší,“ dodává k současné situaci.

 Z Malé scény na Vltavu 

Zkoušky na nový muzikál Cyrano, který napsal osmnáctiletý student Vojtěch Adamčík

Představení Cyrano, coby ještě studentská produkce, bylo původně hráno na Malé scéně DK Metropol, ale divadlo Ze:Mě má už jinou domovskou scénu. „Přesunuli jsme se do Kulturního domu na Vltavě, kde je větší sál. Disponujeme dvojnásobkem míst než na Malé scéně v Metropolu a mnohem větším jevištěm, které nám dává možnost pracovat s hloubkou. Na jeviště se také vejde větší počet lidí a díky tomu máme možnost představení hrát i s živým orchestrem. To je vítaná změna oproti původnímu Cyranovi, kde jsme měli pouze nahrávku, na kterou se zpívalo,“ popisuje autor hudby zmiňovaného muzikálu.

Hudební divadlo Ze:Mě bylo založeno s myšlenkou dávat šanci mladým talentům a začínajícím umělcům, skrz divadlo je propojit se spolupracujícími profesionály. Půjde-li vše dobře, budou mít diváci další tři možnosti vidět inscenaci Cyrano do konce roku. V novém roce má divadlo plány dvou představení měsíčně.

Celý rozhovor s Vojtěchem Adamčíkem o hudebním divadle si poslechněte online.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.