Studentka rybářské školy zvládá při výlovech stejnou práci jako muži

24. říjen 2016

Profesionálních rybářek je jako šafránu. Rybářské řemeslo je totiž spíše výsadou mužů. Při výlovech na jihu Čech ale občas nějakou ženu uvidíte. Třeba studentku čtvrtého ročníku střední rybářské školy ve Vodňanech Kateřinu Markovou.

Ta při výlovu Novokestřanského rybníka na Písecku zvládá úplně stejné práce jako ostatní rybáři. Dřina jí vůbec nevadí, pochází totiž z rybářské rodiny a u rybníka se cítí jako doma. „Odmalička se ještě věnuji rybářskému sportu, a to mě tak nějak přivedlo do téhle školy. Táta také studoval střední rybářskou školu ve Vodňanech,“ říká.

Práce při výlovu má podle Kateřiny Markové určité výhody. „Přes zimu se na výlovech vždycky strašně hubne,“ směje se.

Rybářky nesmí být moc choulostivé na to, jak vypadají. „Já si myslím, že celkově holky v rybářství musí něco snášet, musí něco vydržet. Já si tedy na make-up docela potrpím, takže si to užívám potom po výlovu,“ komentuje Kateřina Marková.

A jak ji berou mužští kolegové? „Já myslím, že dobrý. Je to sranda s klukama,“ říká.

Rybář Oldřich Pícha dodává, že na ženu berou ohled. „Nevyjadřujeme se tak, jako když tu není. Samozřejmě ji trochu šetříme, nebude dělat úplně to, na co je potřeba chlap, ale jinak musí zvládat to, co ostatní. Vede si perfektně, nikde se nezašívá, je tam, kde je třeba,“ chválí.

Spustit audio