Studenti z Hrdějovic na Českobudějovicku navázali kontakt Buckinghamským palácem. Důvodem jsou dvě vázy pocházející z hrdějovické keramičky

7. listopad 2020 12:00

Velkou radost způsobil studentům Danielu Schusserovi a Kristiánu Šulistovi z Hrdějovic na Českobudějovicku dopis s anglickým razítkem. Nedávno se totiž poštou obrátili přímo na britskou královskou rodinu. Zajímal je původ dvou váz z hrdějovické keramičky, které se podle pramenů měly jako dar v roce 1925 dostat do Buckinghamského paláce. 

O odeslání původního dopisu s dotazem jsme vás také informovali v zářijové reportáži. Teď se středoškoláci dočkali kýžené odezvy.

„Dear Daniel Schusser and Kristian Petr Šulista, thank you for your letter,…“ čte Daniel Schusser.

Těmito slovy začíná dopis, který obdrželi jako odpověď z Velké Británie.

Podle toho, co vyplývá z dalšího textu dopisu, neumožňuje současná situace kvůli koronaviru ve Velké Británii pohled do královských archívů, které jsou nyní zavřené. Ovšem úspěchem je, že studenti kontakt vůbec navázali. A podle všeho to vypadá, že nezůstane u jednoho dopisu.

Dopis od Královského dvora

„Odpověď, zdali jsou tam vázy uložené, jsme zatím nedostali, ale i tak to bereme jako úspěch a rozptýlení pro dnešní dobu. Původně jsme ani nedoufali ve zpětnou vazbu, ale chtějí s námi zůstat v kontaktu,“ doplňuje Kristián Šulista.

Daniel s Kristiánem, ale i mnoho místních obyvatel, tak čekají na další dopis označený logem britského královského úřadu a díky navázání kontaktu budou jejich očekávání tentokrát ještě mnohem větší.

Budovu hrdějovické keramičky postavil sedlák Jakub Fencl a roce 1901 od něho koupil Josef Štěpánek, který tam začal vyrábět keramiku. Po jeho smrti v roce 1928 se výroby ujali jeho synové Josef a Karel, kteří pokračovali ve výrobě a rozšiřování závodu až do roku 1955. V roce 1961 připadla výrobna definitivně socialistickému družstvu se sídlem ve Veselí nad Lužnicí.

Dvě vázy, které v Hrdějovicích vznikly, se podle dostupných materiálů pravděpodobně dostaly jako dar až ke Královskému dvoru ve Velké Británii. 

Spustit audio