Studenti se zapojili do protestů na obranu ústavních práv a svobod

15. březen 2018

Stovky studentů vysokých a středních škol i učilišť v celé republice se ve čtvrtek zúčastnily stávky na obranu ústavních práv a svobod. Připojili se i některé jihočeské střední školy a studenti Jihočeské univerzity.

Na gymnáziu ve Vodňanech organizátor protestu Šimon Pužej ze třetího ročníku obcházel třídy a informoval žáky, jak se můžou zapojit. Ti nakonec školní budovu neopustili, protože podle Šimona Pužeje bylo na přípravu protestu málo času.

Před polednem za žáky přijela ředitelka Jarmila Rybáčková a domluvili se, že na ulici nepůjdou. Šimon Pužej zdůvodnil, že nechtěl zbytečně nikoho z vedení školy dráždit.

K protestu jej podle jeho slov vedla současná politická situace a to, že se nedaří sestavit vládu. „Někteří studenti vyjdou na chodbu, případně do foyer a budou tam podepisovat petici a společně s tím ještě akci Milion chvilek pro Andreje Babiše, což je obecný protest kvůli tomu, že nechceme, aby ve vládě působili lidé, kteří jsou trestně stíhaní, nebo se o nich ví, že jsou bývalými členy StB,“ vysvětlil.

Do stávky studentů na obranu ústavních a společenských zvyklostí a hodnot se dále zapojili například žáci gymnázií a středních škol v Jindřichově Hradci, v Písku, Prachaticích, Strakonicích, Táboře a Volyni a studenti Jihočeské univerzity.

Všechna místa jsou zveřejněná na facebookovém profilu Výstražná stávka studentstva - VyjdiVen. V okresech České Budějovice a Český Krumlov mají žáci jarní prázdniny.

Podle archivu Českého rozhlasu České Budějovice se jednalo o druhý protest, který zorganizovali studenti středních škol v jižních Čechách od sametové revoluce. Akce v roce 2012 mířila proti koalici ČSSD a KSČM ve vedení Jihočeského kraje. Studentům tehdy vadila nová krajská radní pro školství a kulturu Vítězslava Baborová z KSČM. Ta se stejně jako tehdejší hejtman Jiří Zimola z ČSSD odmítala tlaku protestujících podvolit, ale nakonec s ohledem na zdravotní stav rezignovala.

autor: Václav Malina
Spustit audio