Studenti s kostelníkem natočili pro Youtube videa o nejstarším kostele v Budějovicích

22. prosinec 2015

Správný kostelník se prý pozná podle dvou věcí - není vidět a zároveň všechno funguje. Kostelník Jiří Míchal ale vidět je, stal se hlavní tváří nového videoprůvodce nejstarším kostelem a klášterem v Českých Budějovicích.

Videa o kostele Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí připravili středoškoláci, kteří chtěli symbolicky dát dar městu k výročí 750 let od jeho založení.

Průvodce začíná znělkou muzikálového skladatele Vojty Adamčíka. Autorem videa je jeho o rok starší spolužák z Gymnázia Jana Valeriána Jirsíka Martin Vančura. „Kostelník pro nás pravidelně každý rok pořádal prohlídku. Páterovi Josefu Prokešovi se to ale jednou ročně zdálo málo a právě jeho napadlo, že bychom mohli prohlídky zfilmovat a zpřístupnit dalším lidem,“ říká.

Podle Jiřího Míchala je klášter na Piaristickém náměstí velmi úzce spojen s městem. „Můžeme říci, že právě díky klášteru slavíme letos 750. výročí města,“ komentuje.

Videoprůvodce najdete na Youtube na kanále Studentský kostel. Má celkem 16 dílů, dohromady by celé video trvalo dvě hodiny.

Čtěte také

autor: Martin Pokorný
Spustit audio