Štrúdly a záviny. Vyzkoušejte naše dva recepty na těsto a 10 tipů na různé náplně

Podzim je dobou štrúdlů a závinů. Podle receptů Petra Stupky si můžete zkusit doma připravit jednoduché i složitější těsto a rozhodně se nebojte experimentovat s různými náplněmi.

Křehký závin

Asi nejrychlejší a velmi snadné těsto na štrúdl je takzvané křehké těsto, jakási jednoduchá obdoba těsta na tažený závin.

Suroviny na křehké těsto:
400 gramů hladké mouky
250 gramů sádla nebo ztuženého tuku
2 žloutky nebo 1 vejce
2 lžíce octa
6 lžic vlažné nebo teplé vody

Z mouky, změklého tuku a ostatních surovin vypracujte stejnorodé hladké těsto. Nechte asi 15 minut odležet v lednici a pak z něho tvořte závin. Pečte při 180 stupních podle velikosti asi 25 minut.

Listové těsto

Tradiční poctivý recept na domácí listové těsto se vyplatí vyzkoušet. I když je příprava pracná, výsledek stojí za to.

Suroviny:
500 gramů hladké mouky
500 gramů rostlinného tuku nebo másla
2 lžíce octa
370 mililitrů vody
trocha soli

Tažení štrúdlu je docela věda

150 gramů mouky zpracujte spolu s tukem na takzvané tukové těsto. Z ostatních surovin vypracujte hnětením měkké a vláčné těsto, takzvaný vodánek. Vše nechte dobře prochladnout v lednici.

Poté do mírně rozváleného vodánku zabalte (jako do obálky) prochlazenou tukovou složku a vše rozválejte na silnější plát. Ten pak složte na třetiny od shora i ze stran a balíček těsta nechte dalších 20 až 30 minut odpočinout zabalený v lednici.

Vyvalování a následné prochlazování je třeba opakovat třikrát. Teprve poté můžete přistoupit k finálnímu rozválení před pečením. Vždy je ale nejlepší nechat listové těsto uležet v lednici do druhého dne a teprve pak z něho tvořit.

Náplně do závinu

Z tvarohu - 500 gramů měkkého tvarohu, 2 vejce, lžíce pudinkového prášku, 100 gramů cukru, rozinky a další sušené ovoce, případně i čerstvé meruňky, případně i trochu rumu či likéru

Jablková - 1000 gramů oloupaných jablek, 100 gramů cukru, skořice, 100 gramů strouhanky, případně sušené švestky, meruňky, rozinky, ořechy

Hroznová - 1000 gramů hroznů, 100 gramů drcených sušenek nebo piškotů, 100 gramů cukru (podobně připravíte i višňovou, třešňovou a jiné ovocné náplně, můžete přidat i mandle nebo ořechy)

Švestková - 1000 gramů švestek, 100 gramů mletého máku, 100 gramů cukru, skořice, vanilkový cukr, lžička rozpustné kávy

Dýňová - 500 gramů dýně hokaido, 500 gramů jablek, 100 gramů přírodního cukru, 70 gramů strouhaného kokosu, skořice, cca 60 gramů čerstvého jemně strouhaného zázvoru, mletý hřebíček, případně kardamon

Slané variace závinů

Zelný - cibuli, slaninu a klobásky rozpéci, smíchat s překrájeným kysaným zelím a zavinout, pro zachycení šťávy dejte chlebovou strouhanku

Slaný závin s cuketou, šunkou a sýrem

Letní lečový - v podstatě lečo, ale ne příliš rozdušená zelenina, vejce a tvaroh, hodně bylinek, petržele, dejte do směsi trochu bramborového škrobu, aby netekla, zaviňte, hned pečte

Cuketový, dýňový - se šunkou a sýrem, spojte vejci, můžete přidat i předem vařenou rýži a hrášek

Špenátový - cibule, česnek, špenát, sýr, trochu strouhanky, vše spojit syrovým vejcem, zavinout a péci

Houbový - klasická houbová míchanice, přidat vejce, skvělá je variace s kousky vařeného květáku a přídavkem bazalky

autor: Petr Stupka

Související