Stříbrný poklad objevili archeologové na poli nedaleko jihočeského Sepekova na Písecku

16. září 2020 16:00

Celkem 700 až 800 nalezených mincí, takzvaných stříbrných brakteátů, je dobře zachovalých a pravděpodobně je vlastnil šlechtic nebo církevní hodnostář.

Jedná se o jeden z největších nálezů mincí z druhé poloviny 13. století, tedy z období vlády krále Přemysla Otakara II. Podle technika archeologického oddělení Prácheňského muzea Tomáše Hiltschera upozornil na naleziště jeden z místních obyvatel, který při procházce našel na poli několik mincí.

Poklad stříbrných brakteátů u Sepekova

„To iniciovalo celou prospekci, protože už od začátku byl předpoklad, že se jedná o nějaký depot. Hned první den jsme získali stovky mincí,“ přibližuje Tomáš Hiltscher.

Nyní se archeologové dostávají už do hlubších úrovní naleziště centimetr po centimetru. Za unikátní považují především fakt, že všechny mince jsou jednoho typu. Domnívají se, že to mohl být obnos peněz, který šel přímo z mincovny a vůbec se nedostal do oběhu. Nasvědčuje tomu i velmi dobrý stav většiny brakteátů.

„Po omytí je to parádní stříbrná věc, která se leskne, je to dáno ryzostí toho kovu. Pohybujeme se někde kolem devadesáti procent ryzosti stříbra ve slitině, zbytek většinou tvoří měď,“ vysvětluje Martin Pták, archeolog Prácheňského muzea.

Zpravodaj Jan Kopřiva si sám zkouší nalézt další části pokladu

Tyto mince byly akceptovány i zahraničními obchodníky a konkurovaly bavorským či řezenským fenikům, které na jihu Čech tvoří valnou část mincovních pokladů.

Název brakteát je odvozen z latinského braktea tedy plíšek a jedná se o zpravidla stříbrnou jednostrannou minci knoflíkovitého tvaru. Podle odborných zdrojů byly na českém území brakteáty zavedeny začátkem 13. století Přemyslem Otakarem I.

Historická hodnota pokladu je veliká a lidé jej budou moci spatřit na krátkodobých výstavách v příštím roce.

Spustit audio