Středeční Noční linka: Podědili jste po svých blízkých nějaké hobby, či dokonce profesi?

11. květen 2022

Jak moc vás ovlivnili vaši blízcí a co vám takzvaně předali? Jaké vlohy, talent či schopnosti jste po nich zdědili? A věnujete se podobným zálibám či dokonce profesím jako oni? A co vy sami - předáváte svým potomkům své záliby, své koníčky, své zkušenosti a schopnosti?

To, že jsme ovlivněni prostředím, do kterého jsme se narodili a ve kterém vyrůstáme, o tom není zcela určitě pochyb. Někdy se ale děje také opak. Rodiče si zcela zásadně nepřejí, aby se jejich děti věnovali stejné profesi či stejným zálibám. Asi proto, že vědí, že jsou třeba nebezpečné a pro život ne moc vhodné! A jak je to u vás v rodinách?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.