Středa: Podzim a vy

8. říjen 2014

Co ve vás vyvolává toto roční období? Jak ho vnímáte a co děláte pro svou imunitu? Jak trávíte dlouhé podzimní večery? Pouštíte s dětmi draky? Máte už zásobu dřeva na zimu?

V říjnu se organismus začíná připravovat na jinové (klidné) období roku, kumuluje zásoby, vytváří si energetické rezervy a snaží se zbavit všeho, co by ho mohlo při dlouhodobějším skladování poškodit.

Nevyplatí se proto chtít po našem těle začít v říjnu ztrácet na váze, veškeré redukční diety jdou proti logice věci. Naše strava by v říjnu měla být teplá s nižším podílem syrové zeleniny, než tomu bylo v létě.

Z konkrétních potravin je vhodné používat ve větším množství česnek (čistí organismus) a kysané zelí (napomáhá správnému osídlení střev a snižuje kyselost vnitřního prostředí).

Jako hlavní jídlo je nejlepší začít vařit polévky. Vyzkoušet můžete třeba polévku z červené čočky nebo zeleninovou miso polévku s mořskými řasami.


autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.