Středa: Když jaro zaťuká...

18. březen 2015

Jak vítáte přicházející jaro? Uvítáte ho jarním úklidem, očistou těla a nebo půstem? A jak předcházíte jarní únavě? Čerpáte sílu z vycházek do přírody, ze stromů? Už vám něco vykvetlo? Jaké jsou vaše recepty proti jarní únavě, pro očistu těla i duše? Jak vnímáte jaro vy a jak se na něj těšíte?

Jaro ťuká na dveře. Už 20. března nás čeká první jarní den, ale počasí nám dává vědět už dříve. V jedné známe písničce se zpívá-Když jaro zaťuká, ťuky, ťuky, ťuk, kukačka zakuká, kuky, kuky, kuk.

Vypučí ořeší, každej si zahřeší, ať je to máma, táta, kluk, už je tu jaro ťuky ťuk. K jaru neodmyslitelně patří sněženky. Snad každý je má na zahradě. Tyto bílé květy jara se probouzí jako první a často raší ještě pod sněhovou pokrývkou. Sněženky často doprovází i bledule. Ty jsou o něco vzácnější. Jejich krása si ale nezadá s žádným jiným druhem. Jsou krásné totiž svojí jednoduchostí. Barevné tropické orchideje jsou pro lidské oko příjemný, ale zároveň i složitý obraz. Jednoduchost bledulí je pro oko i mysl jednoduchá, ale i krásná.

Třetí poslové jara naší flóry jsou šafrány. Ty jsou ale ze všech nejcennější. Planě rostou pouze vzácně. Naštěstí se z jejich fialovo-oranžové krásy můžeme těšit na zahradách, kde často tvoří celé koberce. K jaru neodmyslitelně patří nadšený zpěv ptáků, který se rozléhá široko do okolí. Velká část druhů se vrací z teplých dálin a zbytek začíná s přepeřováním do svatebního nebo letního šatu.

První hnízdící pták u nás je křivka. Menší, barevný pták s charakteristickým zobákem. V lese ho zaručeně poznáme podle šišek. Ty na rozdíl od veverky nejsou ohlodány, ale jednotlivé šupiny jsou rozříznuty jako nožem. Jaro nastává a všichni, kteří mají rádi přírodu, vyrážejí ven.

Svůj příběh zatelefonujte Karlovi do studia na číslo 731 800 900 nebo napište přímo sem. Pokud nepoužíváte Facebook, klikněte na oranžovou ikonu s obálkou a můžete svůj příběh odeslat přes obvyklý webový formulář.


autor: kas
Spustit audio