Středa: Co považujete ve svém životě za úspěch?

26. srpen 2015

Řekli byste o sobě, že jste úspěšní a v čem? Co je vaším životním úspěchem? Chopili jste se nějaké životní šance, příležitosti, která vám přinesla úspěch?

Pro každého znamená 'být úspěšný' něco jiného. Úspěch bývá veličinou symbolizující nejen zisk, ale také možnost dělat zábavnou a naplňující práci, cestovat nebo mít příležitost se dostatečně seberealizovat.

Je to zvláštní, ale zhruba jen pět procent lidí v průzkumech potvrdí, že dosáhli všeho, po čem v životě toužili. Zbylých 95 procent přiznává, že nejsou úspěšní tak, jak by chtěli. Najímáme si osobní kouče, chodíme na přednášky, návodů a možných cest k úspěchu jsou plná knihkupectví.

Někdo kdysi řekl: „Úspěch je cesta, ne cíl. Štěstí musíme hledat na cestě, ne na jejím konci.“ Během svého života potkáte lidi, kteří život prožívají naplno a chopí se každé příležitosti, a ty, kteří jen postávají a čekají, až jim šance spadne sama do klína. Úspěch je více než nápad, je to stav mysli.

Klíčem k jeho dosažení je chování, způsob myšlení a využívání příležitostí, které v průběhu života po své cestě potkáte. Ať jde o úspěch v osobním životě, nebo v podnikání, důležité je se naučit, že nic není samozřejmostí a že jeho dosažení je v prvé řadě hlavně na nás.

autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.