Středa: Apríl a žerty všeho druhu...

1. duben 2015

Vyvedl vás někdy někdo aprílem a nebo naopak vy? Vymýšlíte i v průběhu roku rádi vtípky a žertíky na své známé a spolupracovníky? Dali jste třeba kolegyni do šuplíku plyšovou myš, a nebo zatelefonovali kolegovi, že "prošvihnul" službu? Umíte si udělat legraci i sami ze sebe? Byli jste někdy vyvedeni z míry, právě nějakým žertem a i když vám to nebylo v tu chvíli příjemné, po čase na to vzpomínáte s úsměvem?

Apríl je označení pro první dubnový den-1. duben. Už od 16. století je apríl spojen s různými žertíky a drobnými zlomyslnostmi, například u novinářů pak dovoluje tradice překročit rámec serióznosti a vypustit takzvanou kachnu. Předpokládá se, že svátek vznikl jako reakce na změnu ročního období ze smutné zimy na veselejší jaro.

V některých případech se apríl koná současně i 30. dubna, ale tento den už není tolik rozšířen. První duben je výjimečným dnem, kdy je povoleno dělat věci, které se normálně nedělají! Předháníme se v tom, kdo si na druhé vymyslí nejlepší žertík. Tomu, kdo se zapomene podívat do kalendáře a nechá se napálit, pak říkáme: „Apríl“.

Po městech běhají děti v šílených barevných převlecích a tropí hlouposti. Dokonce už nemůžeme věřit ani tomu, co dnes čteme v novinách nebo vidíme v televizi, vždyť co kdyby to byl zas nějaký aprílový žertík! První duben je totiž Dnem bláznů- jediný den v roce, kdy se můžeme chovat, jako kdybychom opravdu zešíleli-tak proč si toho pořádně neužít?

Pokud vás ale zajímá, kde se tento šílený zvyk vzal a proč je tady, odpověď není snadná. Jisté je, že nás provází už několik staletí a že k nám přišel za západní Evropy. Možná napodobuje počasí, které je ztřeštěné a proměnlivé, kdy chvíli sněží, pak zas prší, svítí sluníčko nebo fouká vítr. Tento svátek nemá svůj původ v žádném náboženství, i když v různých kulturách světa také existují dny bláznů, kdy je vše povoleno připadají ale na různé dny v roce.


autor: kas
Spustit audio