Stráský jako šéf Národního parku Šumava končí. Ekologové se radují, místní ne

28. červen 2012

V ředitelské kanceláři Národního parku Šumava mohou po víkendu v klidu vyvětrat, náruživý kuřák cigaret bez filtru Jan Stráský opouští svůj úřad. Podle zdrojů Radiožurnálu skončí 30. června a patrně dnes to oznámí ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS přímo ve Vimperku. Názory na Stráského se liší, ekologové ho nemohou vystát, některým místním je naopak sympatický.

Spory kolem Stráského se točily především kolem otázky, zda si příroda poradí s kůrovcem sama nebo jí musí pomoct člověk.

Velkého zastánce měl šéf Správy národního parku například ve starostovi šumavské Modravy.

„Tak žhavé křeslo narvané žhavými hřeby, správa parku – dům narvaný vnitřním nepřítelem a obklopený nenávistí. To všechno ten člověk zvládnul. Obdivuhodná osobnost, obdivuhodná ikona, obdivuhodný pracovní výkon,“ nešetří chválou starosta Modravy Antonín Schubert.

Na opačné straně stojí ekologická sdružení. Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha šéf parku Jan Stráský nikdy nepochopil, co je to národní park.

„Jan Stráský byl ředitel, který ignoroval veškerá pravidla péče o národní parky. Choval se k národnímu parku jako k hospodářskému lesu. Proslul výrokem, že proti přírodě je potřeba bojovat, a to aplikoval i v národním parku,“ připomíná Bláha.

Stráského jmenování do funkce považuje za chybu i předseda stínové rady národního parku Šumava Jakub Hruška. "Pro takovou funkci nemá žádnou kvalifikaci. Ani v ochraně přírody, ani v otázkách životního prostředí. Z národního parku udělal v podstatě krajský park, protože jej dal do rukou obcím a krajům," tvrdí Hruška a dodává:

"Pan Stráský má rád 'turistickou' přírodu. Chodníčky, v lese čisto, zelené stromy. Znám ho mnoho let a podle mě nenávidí divočinu, která by měla v části Šumavy vzniknout. Sám říká, jestli chcete vidět pralesy, jeďte do Jižní Ameriky."

Obyvatelé Šumavy Stráského podporují

Obyvatelé Šumavy však stojí většinou na straně Jana Stráského. Nelíbí se jim usychající stromy za humny a nevěří, že se les dokáže sám obnovit.

„Má selský rozum. A my, co jsme tady dělali třicet, čtyřicet let v lese, tak víme moc dobře, že les bez –­ jak říkají ochranáři –­ zásahu lidské ruky je blbost,“ říká Jiřina Pelzerová z Prášil.

Úkolem Stráského bylo mimo jiné posadit všechny strany za jeden stůl a uklidnit situaci na Šumavě. Jenže podle starosty Prášil Libora Pospíšila dosáhl pravého opaku.

„Jeho rozhodnutí byla spíš rozhodnutími někoho jiného, akorát pod jeho záštitou. Z pohledu ředitele, který měl uklidnit situaci v regionu, si myslím, že se mu toto příliš nepovedlo, spíše naopak,“ míní starosta Prášil.

S odchodem Stráského spory o Šumavu nekončí. Ty se táhnou přes dvacet let a za tu dobu se vystřídalo ve vedení národního parku 7 ředitelů a v Praze 15 ministrů životního prostředí.

Stráského ve funkci pravděpodobně nahradí jeho dosavadní náměstek Jiří Mánek. Podle Jakuba Hrušky se jeho jmenováním dosavadní přístup správy parku nezmění. "Mánek bude vše dělat stejně jako Stráský. Tím pádem bude pokračovat i trend napjatého vztahu mezi správou parku a ekology," říká Hruška.

autoři: lsm , nib , Mirko Kašpar , kko
Spustit audio