Strašilka nestraší. Je jich několik druhů a milují ostružinové listí

20. srpen 2022

Díváte na větvičku s uschlými lístky a ta se najednou začne pohybovat. Nebo nějaká větvička sama od sebe spadne. Tak vás můžou vylekat strašilky.

Strašilky žijí především v jihovýchodní Asii a dělí se na řadu druhů ve třech skupinách. První jsou strašilky v užším smyslu slova, které připomínají uschlé lístky, druhou početnou skupinou jsou pakobylky, které dokonale imitují suché větvičky s nožičkami, a třetí skupinou jsou lupenitky, které úspěšně předstírají, že jsou zelené listí.

Chovatel Petr Haberland ubezpečuje, že chov není nikterak náročný – strašilky potřebují jen dostatečný prostor. Insektárium pro strašilky by mělo mít víko nebo jednu stranu z jemného pletiva, aby dobře větralo a nehrozilo zaplísnění. K tomu by mohlo dojít, protože strašilky bychom měli denně jemně rosit, usnadňuje jim to svlékání při růstu.

Jako osvědčená potrava v našich podmínkách slouží zejména ostružinové listí, které lze najít zelené i v zimě pod nánosem spadaného listí v lese. Dobrou chovatelskou vychytávkou jsou sklenice s listy – když je listí už poměrně ožrané, umístíme do insektária sklenici s novými listy a strašilky si samy přelezou, chovatel je nemusí pracně ručně přemisťovat.

Některé strašilky se množí partenogeneticky, to znamená, že samička naklade neoplozená vajíčka a z nich se líhnou opět jen samičky. Jiné druhy potřebují k rozmnožování pár a mají pak obvykle různý vzhled. Samička je větší, výrazně hráškově zelená a má zakrnělá křídla, zatímco sameček je menší, hubený, hnědý a křídla má funkční, takže může létat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.