Strakonická nemocnice přestěhuje gastroenterologii

21. červen 2018 08:08

Nemocnice ve Strakonicích přestěhuje do nových prostor gastroenterologické oddělení, za jehož službami dojíždějí i pacienti z Plzeňského kraje. Stavební práce a nové vybavení přijdou na 15 milionů korun.

Gastroenterologie není hlavní obor strakonické nemocnice, ale důležitý. „Nepochybně nejdůležitější je chirurgie, která má ohromný přetlak pacientů z Plzeňského kraje, kde sušická nemocnice zavřela lůžkovou chirurgii, dále interna, gynekologie s porodnickým a dětské. To jsou ty nejdůležitější odbornosti ve strakonické nemocnici a pak existují určité třešinky na dortu, jednou z nich je gastroenterologie,“ říká ředitel nemocnice Tomáš Fiala.

Gastroenterologie se ve Strakonicích rozvíjí i díky primáři interního oddělení. „Tím, že je současně zaníceným gastroenterologem, tak tenhle obor hodně rozjíždí, tlačí na vybavování novými vyšetřovacími metodami a přístroji. Dneska jsou tam čtyři gastroenterologové, fungují s poměrně krátkými čekacími dobami a na úrovni,“ vysvětluje Tomáš Fiala.

I proto se vedení strakonické nemocnice rozhodlo oddělení rozšířit. „Funguje pro tři a půl, možná až čtyři okresy, ze kterých sem jsou posíláni pacienti na složitá vyšetření. Je tu významný přesah poskytování péče pro pacienty Plzeňského kraje a už dochází k velikému přetlaku a určitému nepohodlí pro pacienty,“ komentuje ředitel.

Loni se ve strakonické nemocnici přestěhovala hemodialýza ze suterénu do interního pavilonu. Do uvolněných prostor se na začátku podzimu přesune právě gastroenterologie.

autor: pfr
Spustit audio

Související