Strakonice položily základ basketbalového úspěchu na výchově mládeže. Klubu vládne žena

23. srpen 2019 07:40

Strakonice jsou baštou jihočeského ženského basketbalu. Klub hraje nejvyšší soutěž a sází na výchovu mládeže. Při tréninku talentovaných hráček vládne dáma: Jaroslava Bernasová.

Pokud Jaroslava Bernasová mluví o české nejvyšší soutěži, označuje ji docela roztomile – žetbéelka.  Strakonický tým letos nastupoval s hodně mladým kádrem, ale kráčel od porážky k porážce.

Nemůže to začínající basketbalistky odradit? „To si nemyslím, my samozřejmě chceme, aby na tu žetbéelku chodily, a já myslím, že jich chodí hodně, hlavně z menších kategorií. Ty dospělé, co hrají, jsou pro ně určitým vzorem. Už jenom, když přijdou po nás na trénink, vidíte, jak k nim vzhlíží a snaží se víc, než když tam nejsou,“ odpovídá Jaroslava Bernasová.

Čtěte také

Prostě vzory určují začínajícím sportovcům směr, ukazují jim cestu. „Hlavně si myslím, že se letos hrál hrozně hezký basket. I když se prohrávalo, mělo to šťávu, náboj a ze spousty zápasů jsme odcházely spokojené,“ dodává trenérka.

Motivací pro Jaroslavu Bernasovou jsou zase výsledky strakonických týmů, vlastně spíš pohled do celorepublikových basketbalových tabulek. „My se ve všech kategoriích zúčastňujeme nejvyšších met. Tak to má hodně málo mančaftů z daleko větších měst,“ naznačuje, že Strakonice patří na basketbalové mapě k top českým klubům.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související