Strakonice budou vlastnit devadesát procent teplárny, chtějí ovládat ceny tepla

11. srpen 2022 12:55

Celkem devadesátiprocentní podíl budou vlastnit Strakonice v městské teplárně. Zastupitelé na mimořádném zasedání rozhodli o odkupu více než třinácti procent akcií, které vlastní Teplárny Kladno. Bude to stát přes patnáct milionů korun.

„Město Strakonice koupilo další část akcií do svého vlastnictví a má v úmyslu získat stoprocentní kontrolu nad teplárnou,“ uvedl starosta Břetislav Hrdlička.

Hlavním důvodem je podle něj možnost ovládat ceny tepla a rychlost distribuce. „Když bude teplárna města, rozhodujícím orgánem valné hromady je město, které je usnášeníschopné velmi rychle. Pak jsme schopni reagovat na každou změnu okamžitě,“ vysvětlil.

Jednání o odkupu bylo rychlé a prakticky jednomyslné. Ze zúčastněných zastupitelů se zdržel jeden, ostatní hlasovali pro.

Čtěte také

Jak potvrdil místostarosta Rudolf Oberfalcer, najdou se ale také kritici takového postupu. „Zaznamenal jsem nějaké námitky, ani si nemyslím, že je to mezi lidmi, ale spíš mezi politickými konkurenty, případně malými akcionáři,“ dodal.

„V dnešní době jsme svědky, co se děje na trhu s energiemi, problémem je cena i nedostatek energií, takže si myslíme, že stoprocentním ovládnutím teplárny jsme schopni zabezpečit dodávky tepla svým občanům za přiměřené ceny. V nedávné minulosti jsme se úspěšně pokusili získat do svého vlastnictví i sto procent celé distribuční sítě,“ připomněl Rudolf Oberfalcer.

Rozhodnutí města ovlivnily také spory teplárny se soukromým distributorem. Společnosti se navzájem obviňovaly z dluhů. To nakonec vyvrcholilo tím, že teplárna dočasně odpojila obyvatele sídliště Šumavská od tepla a teplé vody.

Spustit audio

Související