Stovky lidí protestovaly na jihu Čech proti komunistickému poslanci Ondráčkovi

6. březen 2018

České Budějovice se v pondělí večer přidaly k městům, kde lidé protestovali proti zvolení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Podle odhadů policie se na náměstí Přemysla Otakara II. sešlo zhruba 700 protestujících. „Hlavním cílem je posbírat podpisy pod petici, která chce vyjádřit nesouhlas se zvolením Zdeňka Ondráčka jako předsedy komise pro kontrolu GIBS,“ potvrdila organizátorka Helga Albrechtová.

Mezi účastníky byl například Kryštof Píbr, který přišel se synem a dalšími dvěma malými syny v kočárku. „Protože se jedná o jejich budoucnost. Je důležité, aby viděli, že za demokracii je třeba bojovat,“ vysvětlil.

Lidé na náměstí zapalovali svíčky u fotografií obětí komunistického režimu. „Je to symbol naděje pro povzbuzování demokracie. My nechceme tolerovat pana Ondráčka a doufáme, že se to změní. Ale především nechceme jako předsedu vlády člověka, který byl agentem StB,“ doplnil organizátor protestu Jan Kneifl.

Demonstrace se uskutečnila i v Písku. Tam podle policie dorazilo asi 250 lidí.

autor: Václav Malina
Spustit audio