Stoupnou si před diváky a prostě vypráví. Lidé objevují krásu takzvaného storytellingu

2. říjen 2017

Vypravěčský festival se uskutečnil na studiové scéně Na Půdě v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Publiku se představili ti, kdo rádi vyprávějí příběhy. Takzvaný storytelling je ve světě velmi oblíbený a rozšířený.

Do Českých Budějovic přivedla vypravěče Michaela Piskačová, která vede Ateliér 3D. Ta navíc o fenoménu vypravěčství napsala knihu Vypravěčství jako případ současné slovesné tvorby.

Jedním z účinkujících na festivalu byl Martin Hak. „Vypravěčský festival, to je svátek vyprávění. Nebude se tedy mluvit jen tak něco, ale zvedne se něco z prachu cesty a začnou se dít věci kouzelné,“ lákal vypravěč z východních Čech.

Před vystoupením měl připravenou osnovu příběhu, ale nic nebylo pevně dané. „Příběh má většinou dopředu nějakou kostru, takže se neztratíte, ale spousta věcí se odehraje tady a teď, podle toho, kdo přijde a jaká je reakce posluchačů a diváků,“ vysvětlil.

K tomu, aby zaujal, musí mít vypravěč podle něj samozřejmě příběh a pak je třeba být otevřený. I v době multimediální má své místo lidský hlas. „Doba je plná multimediálních hraček, tak si hrajme, jsou fajn, ale bez hlasu a bez aktuálního okamžiku teď a tady se neobejdeme,“ komentoval.

Martin Hak vypráví příběhy ve školách, v knihovnách a na řadě akcí. Sám také učí další zájemce, kteří by chtěli využívat vypravěčského řemesla při své práci. Příběh považuje za báječný dorozumívací prostředek.

Vyprávění příběhů, neboli storytelling, je velmi oblíbené ve světě. Koná se řada festivalů a dokonce se připomíná světový den vyprávění. To potvrzuje i další účastnice festivalu v Českých Budějovicích Tajana Gašparović Mančalová. „Storytelling je mezinárodní disciplína. Já jsem trénovala nejvíc v Londýně, kde jsem žila. V Anglii je to opravdu hodně populární asi od 70. let,“ doplnila.

Atmosféru vypravěčského festivalu si můžete užít v kulturním magazínu Kavárna. Dále připomíná koncert Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma v Táboře, zahájení sezóny Jihočeského divadla a činnost Ženského amatérského spolku z Homolí.
Celý pořad si poslechněte zde.

Spustit audio