Sto pracovníků navíc by potřebovali krajští hygienici ke zvládnutí nových povinností spojených s koronavirem

26. listopad 2021 18:04

Kromě své práce trasují, vypisují karantény a jsou zavaleni dotazy veřejnosti. Taky jihočeským hygienikům přibylo v době pandemie koronaviru hodně práce. Přesčasy, které mají o víkendech kvůli trasování, berou jako samozřejmost. Situaci ale komplikuje i stálý nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

Eva Kožantová z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích denně vytrasuje zhruba patnáct lidí s covidem-19. V době pandemie koronaviru si musela zvyknout i na práci o víkendech. V reportáži si online poslechněte, jak její pracovní náplň v souvislosti s trasováním vypadá.

Trasování a další činnosti spojené s koronavirem totiž zasahuje i do běžných pracovních povinností Evy Kožantové:
„Tím, že nemůžeme na sto procent dělat svoji práci, tak to musíme předat kolegyním. Takže kolegyně jsou navíc zahlcené svojí prací, protože my se musíme věnovat covidu,“ popisuje.

Hygienici ze zákona musí řešit epidemie nebo pandemie. Ostatní - jako například chřipková - nevyžadovaly ale činnosti, které přinesla pandenie koronaviru, vysvětluje ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová:

„Netrasovali jsme denně 1500 pozitivních případů, nevypisovali jsme karantény jejich kontaktů, nepřipravovali jsme pro ně všechno to, co potřebují, aby vůbec dostali zaplacenou nemocenskou pro rodiče, které pečují o dítě. My jsme zavaleni dotazy veřejnosti, čili to je to, co nás teď extrémně zatěžuje.“

Hygienikům navíc neustále na některých pozicích chybí kvalifikovaní pracovníci.

Aby stihli jihočeští hygienici včas splnit nové povinnosti a zároveň i ty dosavadní v běžné pracovní době, Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje by podle její ředitelky Kvetoslavy Kotrbové potřebovala sto pracovníků navíc.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k poslechu do svých mobilů či počítačů.

Spustit audio