Stipendijní program Flex amerického ministerstva umožňuje českým středoškolákům zdarma strávit rok v zámoří

12. říjen 2021 09:48

Možnost poznat jinou kulturu i jazyk a osamostatnit se. Nejen to českým středoškolákům nabízí stipendium Flex amerického ministerstva zahraničí. Program umožňuje roční studijní pobyt v zámoří zdarma. Zájemci se do něj můžou stále hlásit.

Jako jeden z prvních Čechů se programu před dvěma lety zúčastnil devatenáctiletý Daniel Jašek z Českých Budějovic. „Dozvěděl jsem se o něm úplnou náhodou. Bavili jsme se s kamarádem, co bychom chtěli do budoucna dělat, já jsem řekl, že bych chtěl jednou žít v Americe, a on mi řekl, že v jejich škole nabízí nějaký program na rok zdarma. Když v tom nebyly žádné poplatky, tak jsem si řekl, že nemám co ztratit,“ vypráví.

Napsat esej do přihlášky nedělalo studentovi českobudějovického gymnázia Česká podle jeho slov problém, náročnější už bylo druhé kolo přijímacího řízení. „Pohovory byly spíš trochu stresující, protože jsme nevěděli, jakým způsobem to udělat správně. Nikde nebyly napsané žádné podmínky pro přijetí,“ vysvětluje.

Daniel Jašek nakonec byl mezi desítkou vybraných stipendistů ze zhruba 760 přihlášených. Svůj pobyt strávil v malém městečku Cumming ve státě Iowa. Přidělená rodina byla podle něj velmi přátelská a hodná.

Čtěte také

Největší rozdíl mezi českým a americkým školstvím vidí v obtížnosti. „České školy jsou mnohem mnohem těžší oproti tomu, co jsem tam zažil. Zároveň jsme měli možnost vybrat si vlastní předměty,“ popisuje.

Program Flex vznikl už na počátku 90. let, původně byl určený pouze pro studenty ze zemí bývalého Sovětského svazu. Od roku 2018 funguje i pro ty české.

„Zájemci by měli být v prvním nebo druhém ročníku jakékoli střední školy v České republice, měli by se dobře učit a měli by se už nějak domluvit anglicky,“ vyjmenovává podmínky koordinátorka stipendia pro Českou republiku Kateřina Šantúrová.

Přihlášky je nutné podat do 15. října. Pro podrobnosti stačí pouze do webového vyhledávače Google zadat heslo „Flex stipendium“.

Spustit audio

Související