Stíhačku nalezenou u Otína na Jindřichohradecku mají v péči restaurátoři

18. květen 2011

Stíhačka nalezená jindřichohradeckými historiky u Otína by měla být základem nové expozice Muzea Jindřichohradecka. Unikátní a poměrně dobře zachovalé části německé stíhačky FW 190 Focke Wulf vyzvedli historici ze země v pátek 13. května.

Na jejím nálezu se podíleli také pamětníci a letečtí historici. V současné době na nalezených částech stíhačky pracují konzervátoři.

„V současné době probíhá konzervace exponátů, kolegové z muzea se jí věnují od pondělního rána. Jedná se o fragmenty, lidově řečeno o zmačkané plechy. Byl jich plný nákladní vůz, je jich opravdu hodně. Kolegové začali těmi nejlepšími exponáty, tzn. fragmenty motoru, zbraňovým systémem, listem vrtule, podvozkovou nohou a podobně. Konzervace potrvá několik týdnů. Pak provedeme výběr exponátů do expozice Bitva na Jindřichohradeckem,“ řekl Vladislav Burian z Muzea Jindřichohradecka.

V bitvě nad Jindřichohradeckem bylo, kromě právě nalezeného, sestřeleno dalších deset německých a tři americké stíhací letouny. Výstava věnovaná této konkrétní bitvě by měla být v Muzeu Jindřichohradecka veřejnosti zpřístupněna na Den veteránů, 11. listopadu letošního roku.

autor: hoch
Spustit audio