Stávka v dopravě pokračuje, odboráři už ale v ulicích nejsou

16. červen 2011

Protestní akce proti politice vlády a na podporu stávky v dopravě skončila. Několik stovek odborářů a jejich příznivců prošlo Prahou. Vyrazili v osm hodin ráno, dvě hodiny na to pokračovali manifestací na pražském Palackého náměstí, aby v poledne položili balíky slámy u úřadu vlády a v klidu se rozešli. Slibované zastavení silniční dopravy v Praze se však kvůli tomu nekonalo.

ČTĚTE TAKÉ: Online reportáž

Stávka zaměstnanců dopravního podniku ovšem asi až do zítřka omezí městskou hromadnou dopravu, jak odbory vyhlásily. Pražské metro poprvé v historii nevyjelo, v provozu je zhruba 100 tramvají a stejný počet autobusů dopravního podniku a dalších asi šest desítek vozů jiných dopravců. Mimo jiné i kvůli tomu je ale Praha pro řidiče v osobních autech nebo cyklisty na kolech průjezdná jako o víkendu.

Odboráři na sebe při pochodu Prahou nejvíce upozornili při zastávce u ministerstva financí na Malé straně. Šéfa resortu Miroslava Kalouska protestující přivolali k debatě, jenže místo konstruktivní diskuze došlo jen ke strkanici a metání vajec a rajčat.

U úřadu vlády pak odboráři položili několik balíků slámy, do kterých zapíchali transparenty s titulky politických kauz, které hýbou současnou společností - připomněli kauzu Diag Human, Promopro a jiné dosud neobjasněné případy, které na vládu vrhají stín.

Průvod odborářů ovšem musel počítat i s Pražany, kteří s protestní stávkou odborů nesouhlasí a kteří jim přišli do cesty. Ojediněle pak docházelo k potyčkám. Na situaci však dohlížel antikonfliktní tým a k vážnějším konfrontacím nedošlo.

autoři: vlk , luh , Michal Šenk
Spustit audio