Stavební um našich předků dokládá Berkův můstek v obci Plav. Vypadá jako z filmu o hobitech

1. březen 2019
Česko – země neznámá

Kamenné mosty, na kterých dlážděná vozovka kopíruje oblouk, takže sama jde nahoru a pak zase dolů, najdeme hlavně na britském nebo třeba bretaňském venkově. A také v romantických filmech. Ale jeden máme i u nás. V obci jménem Plav na Českobudějovicku na jihu Čech. Stavba s jedním mostním obloukem byla postavena v době, kdy v Čechách teprve začínala průmyslová revoluce.

Obecní kronikář v Plavu k roku 1823 napsal: „Most přes mlýnskou stoku nový před Berkou vystaven od obce, kteréž koštoval ve stříbře 198, grejcarech 44.“ A zápis doplnil tabulkou, ze které je patrné, že se na stavbě podílela parta zedníků, nádeníků a také tesař.

Na nevelký, jen něco málo přes pět metrů dlouhý můstek se prý spotřebovalo neuvěřitelných 135 fůr kamene a necelých 700 fůr zavážky. A také přes 6 500 cihel. Zajímavé je, že dva roky po stavbě můstku přes stoku se plavští pustili ještě do stavby kryté dřevěné lávky přes řeku Malši. A ta už byla trojnásobně drahá.

Můstek, kterému se dodnes podle nedaleké usedlosti říká Berkův, měl v minulosti několikrát namále. Obec v nivě řeky Malše totiž často sužují povodně, při kterých byl můstek vícekrát poškozen. Po poslední velké vodě na začátku tisíciletí byl opraven za jeden milion korun a byl mu vrácen jeho původní lesk. A protože jde o jediný můstek svého druhu, zachovaný na Českobudějovicku, je zapsán do seznamu technických památek.

Zajímavostí obce Plav je také pomník zrušení roboty. Nachází se jen pár metrů od můstku. Pískovcový obelisk byl prý vztyčen roku 1885 a postupně osazen třemi pamětními deskami v letech kulatých výročí zrušení roboty: roku 1888, 1898 a 1918.

Můstek i pomník se nacházejí v parku v centru obce. Kolem je rozsáhlý park, nedaleko hospoda a na dohled vede zeleně značená turistická trasa z vltavského údolí přes Kamenný Újezd do Doudleb v údolí řeky Malše. Čili ideální místo pro rodinný výlet.

autor: Filip Černý
Spustit audio