Stavba dálnice D3 u Ševětína stojí. Majitel pozemku se odvolal proti vyvlastnění

4. duben 2019 10:50

Ředitelství silnic a dálnic nemůže dokončit 50 metrů dálnice D3 v úseku Ševětín – Borek. Majitel pozemku podal žalobu proti rozhodnutí krajského úřadu, který zamítl odvolání majitele proti vyvlastnění kvůli stavbě dálnice.

Žalobu podal majitel pozemku ke krajskému soudu v Českých Budějovicích, který rozhodne do 90 dní od podání žaloby. Informovala o tom mluvčí soudu Ivana Vobejdová.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl řekl, že platbu za vyvlastnění stát majiteli pozemku odeslal, její výši mluvčí neuvedl. Podle informací ČTK šlo o částku přes půl milionu korun.

Ředitelství silnic a dálnic mohlo pozemek získat už v roce 2017, pochybilo ale, když za něj nezaplatilo včas. Úsek D3 mezi Ševětínem Borkem dlouhý 10,6 kilometru má být hotový v březnu 2020. Staví ho firma Eurovia.

Nemůžeme tam pustit techniku

„Žalobu podal Jiří Zevl (majitel pozemku) 28. února 2019 na správní soud. Máme 90 dní na rozhodnutí. Teď je to ve fázi, kdy si soud vyžaduje správní spis od krajského úřadu, aby se to dalo prošetřit a projednat,“ řekla Ivana Vobejdová.

Majiteli pozemku, který se proti vyvlastnění odvolal ke krajskému úřadu v listopadu 2018, Ředitelství silnic a dálnic peníze za vyvlastnění poslalo. Částku určil soudní znalec a potvrdil vyvlastňovací úřad. „Platbu jsme poslali přesně v termínu,“ řekl Jan Rýdl. Na úseku Ševětín – Borek, který se staví od března 2017, vyvlastnil stát asi deset pozemků.

Ředitelství silnic a dálnic v dotčené části D3 zatím nestaví. „Nemůžeme tam pustit techniku, pozemek není náš. Je to pro nás situace komplikující, ale při pružném rozhodnutí soudu je tady velmi dobrá šance to stavebně zvládnout a zprovoznit vcelku,“ dodal Jan Rýdl.

Už se staví dálnice D3 v úseku Hodějovice – Třebonín, jde o další část obchvatu Budějovic

Zahájení stavby dálnice D3 v úseku Hodějovice – Třebonín

Úlevu od tranzitu a také pohodlnější cestu k rakouským hranicím má přinést další část dálničního obchvatu Českých Budějovic. Ředitelství silnic a dálnic ho začalo stavět mezi Hodějovicemi a Třebonínem.

Na konci března začalo Ředitelství silnic a dálnic stavět část dálnice D3 Hodějovice – Třebonín. Úsek dlouhý 12,5 kilometru bude součástí obchvatu Českých Budějovic. Stavba by měla být hotova v létě 2022.

Tuto část obchvatu chce Ředitelství silnic a dálnic zprovoznit zároveň s druhou 7,2 kilometru dlouhou částí Úsilné – Staré Hodějovice. Úsek zahrnuje téměř kilometr dlouhý tunel.

Zatím poslední jihočeský úsek D3 Veselí nad Lužnicí – Bošilec dlouhý 5,1 kilometru otevřelo Ředitelství silnic a dálnic v říjnu 2017. Na něj navazuje část Bošilec – Ševětín dlouhá 8,1 kilometru, která bude stát 1,2 miliardy, první řidiči by po ní měli jet v červnu 2019.

Jihočeská část dálnice D3 by měla být k hranicím s Rakouskem dokončena do roku 2024, uvedlo Ředitelství silnic a dálnic loni. Ve stejném roce by se měla začít stavět D3 ve středních Čechách.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související