Stav ohrožení platí na jihu Čech už jen na Blanici

29. červen 2009

Na jihu Čech vodohospodáři evidují stav ohrožení už jen na třech místech na řece Blanici: v Heřmani, v Bavorově a na odtoku z Husinecké přehrady. Druhý stupeň povodňové aktivity platí nyní pro Stropnici v Borovanech, pro Vltavu v českokrumlovském Spolí, pro Otavu v Písku a nově také pro Malši v Roudném.

První povodňové stupně evidují vodohospodáři na Lužnici v Klenovicích a ve Frahelži, na Stropnici v Pašínovicích, na Malši v Pořešíně a v Římově, na Vltavě v Březí a ve Vyšším Brodě, na Zlatém potoce v Hracholuskách, na Blanici v Podedvorském mlýně, na Volyňce v Neměticích a na Ostružné v Kolínci.

Krizový štáb jihočeského kraje pokračuje i nadále ve své práci. Náplň práce jeho stálé pracovní skupiny se po ranní bezpečnostní radě kraje nemění. Prioritou je především sledování bezpečnostní situace v regionu, meteorologické situace i stavu povodí a koordinace práce se složkami hasičského záchranného sboru.

Další kroky krizového štábu podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly závisejí především na počasí: "Meteorologické prognózy nejsou úplně příznivé, v jižních Čechách opět očekáváme nějaké srážky. Blanice a Otava kulminují na soutoku u Putimi a taková situace se tam ještě může projevit. Další toky mají spíše sestupnou tendenci. Na nejhornějších tocích Vimperska se začínají opěvovat snahy o sčítání škod, ale všechny bych chtěl varovat, že počasí je stále nevyzpytatelné a může se stát cokoliv. Pár hodin by ještě měli lidé vyčkat."

V současnosti je hladina Blanice v Putimi na 296 centimetrech. V nedaleké Heřmani hladina stoupla pouze o dva centimetry, což je dobrá zpráva. Evakuováno je celkem 21 domů, tedy asi 45 lidí.

Také v Prachaticích stále zasedá povodňová komise, která situaci monitoruje, vyhodnocuje, povolává na pomoc techniku k zajištění průtoku vody, čištění česlí, komunikací a podobně. Starosta Prachatic Jan Bauer ani nyní nepodceňuje informovanost obyvatel: "Snažíme se předávat základní informace nejen firmám, ale i postiženým rodinám. Jsou to hygienická pravidla, požadavky na vysoušeče a čerpadla, případně na nějakou čistící techniku."

Poté, co poklesla hladina Blanice ve Strunkovicích, začínají místní lidé za pomoci hasičů s úklidem. Na dnešek nikdo z 35 obyvatel evakuovaných v noci na neděli, nespal v kulturním domě. Někteří se mohli vrátit domů, jiní odjeli k příbuzným.

Aktuální potřeby pro Strunkovice nad Blanicí vyjmenoval starosta Karel Matějka: "Potřebujeme pracovní prostředky a pomůcky, igelitové pytle, rukavice, hrábě, lopaty, kolečka a desinfekční prostředky. Balenou vodu máme už slíbenou a pokud bude nutnost, dojedeme ji koupit."

Diecézní charita České Budějovice hledá dobrovolníky na pomoc při úklidu po povodních v Prachaticích. Spolupráce na místě probíhá s Farní charitou Prachatice. Uvítají každého, kdo může pomoci alespoň 1-2 dny. Ubytování pro dobrovolníky je zajištěno.

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , Václav Malina , Michaela Vrácovská
Spustit audio