Státní svátek v pohybu. Sokolský běh republiky láká na trať sportovce ve věku od nuly do sta

26. říjen 2021

Sokolským během republiky oslaví sportovci všeho věku Den vzniku samostatného československého státu. Běží se v šesti desítkách českých a moravských měst, připojují se i zahraniční krajané. V jižních Čechách se zapojí atleti v Písku, Hluboké nad Vltavou a Českých Budějovicích.

Sotva se krajská metropole probudila po sobotním půlmaratonu, už ji čeká další hromadný závod. Sokolský běh republiky vypukne 28. října ve Stromovce. Od 10 hodin se proběhnou děti, po 13. hodině vystartují dospělí.

„Hlavní odlišnost od RunCzech půlmaratonu je v tom, že toto je závod na oslavu republiky. Má přesah a emoční náboj. Mimo to i charitativní podtext,“ říká za pořadatele závodu Martin Gazda.

Martin Gazda, vášnivý běžec a jeden z pořadatelů Sokolského běhu republiky

Martin Gazda se běhu sám vášnivě věnuje. Jen za poslední tři týdny zvládl jak zmiňovaný budějovický půlmaraton, tak i maraton v Holandsku. Sokolský běh republiky si nad rámec svých pořadatelských povinností zaběhne též.

S kolegy z organizačního týmu při Jihočeském klubu maratonců umístil sokolský běh do lesoparku Stromovka. „Závodů v okolí českobudějovického náměstí je celkem dost, my jsme se rozhodli pro Stromovku, protože je tam klid a neobtěžujeme místní obyvatele,“ vysvětluje. Závod tak neomezí dopravu ve městě, pouze režim lesoparku. „Stromovku jsem si pronajal na čtvrtek,“ směje se pořadatel.

Do českobudějovického lesoparku se běh na kratší tratě a počet účastníků do 500 lidí akorát vejde. Kromě toho nabídne přírodní prostředí. „Jsou běžci, kteří se rádi proběhnou městem po asfaltu a uvítají publikum, při skandování 99 procent běžců zrychlí. Pak jsou ale také lidé, kteří rádi běhají jen v přírodě, jiní jen do kopce, někteří výhradně sami,“ doplňuje Martin Gazda.

I na běžce samotáře Sokolský běh republiky myslí. Mohou se přihlásit na webových stránkách behrepubliky.cz, zaregistrovat své chytré hodinky, nebo mobil a zaběhnout si trasu naprosto kdekoliv. Také oni se díky změřenému času stanou součástí výsledkové listiny a tak jako každý účastník obdrží medaili. Jen ne na místě, nýbrž poštou.

Čtěte také

Sokolský běh republiky je rozdělený do mnoha věkových kategorií. „Konkrétně v Českých Budějovicích jich děti a mládež mají sedm, jsou odstupňované po dvou letech, přesně podle Českého atletického svazu. Dospělí běžci jsou řazeni do skupin do třiceti, čtyřiceti, padesáti, šedesáti i nad sedmdesát let. Dospělí volí mezi tříkilometrovou a šestikilometrovou trasou, děti od nejmenších běží 200, 300 a 1000 metrů,“ objasňuje Martin Gazda.

Českobudějovický závod neomezuje účast žádným věkem. „Jestliže se batole udrží na nožičkách a popoběhne, může tu nejkratší trasu ke kolíku a zpátky absolvovat s rodičem za ruku,“ vysvětluje pořadatel a s úsměvem dodává: „Nechceme tedy, aby rodič zvítězil a dítě za ním vlálo, ale dovolujeme tuto podporu, protože nejmenší děti ještě nejsou schopné běžet samy. Jde nám o to přivést děti k běhu, ukázat jim jeho krásu, ne je něčím odradit.“

Přihlásit se na Sokolský běh republiky lze po internetu, v Českých Budějovicích jsou pořadatelé připraveni přijmout ještě dvě desítky běžců na místě při prezenci, a to vždy hodinu před závodem. Účastníci musejí splnit také proticovidová opatření.

Další podrobnosti a zajímavosti o Sokolském běhu republiky se dozvíte z rozhovoru s Martinem Gazdou, který si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související