Státní milostivé léto v roce 2023. Pomůže s dluhy na daních nebo sociálním pojištění

Ministerstva financí a práce a sociálních věcí připravují speciální program pro oddlužení. Po Milostivém létu 2, které běží ještě měsíc, přijde v roce 2023 Státní milostivé léto. To pomůže s dluhy u finančních úřadů, České správy sociálního zabezpečení a dalších institucí. Jaké jsou podmínky a kdy bude možné o oddlužení požádat? Poslechněte si reportáž.

Milostivé léto 2 – do konce listopadu

Odpuštění vysokých poplatků a dluhů na daních nezaplaceného sociálního pojištění i soudních poplatků. To vše by mělo obsáhnout nové státní milostivé léto. Mimořádnou akci na příští rok připravují Ministerstva financí a práce a sociálních věcí. Podmínkou bude, že dlužník uhradí původní dlužnou částku.

 V současné době běží až do 30.11. program Milostivé léto 2, v rámci nějž stát lidem odpouští penále, úroky a další poplatky u exekucí.  Návod každý najde na webu Milostivého léta. Nová akce v příštím roce se bude týkat dluhů, které si státní instituce řeší vlastní cestou.

Státní milostivé léto

„To, co přijde v roce 2023, je využití stejného mechanismu jako u milostivého léta, ale u dluhů na daních a na sociálním pojištění,“ popisuje poslanec Marek Výborný z KDU-ČSL. 

Státní milostivé léto by mělo začít v červenci roku 2023, potrvá 3 měsíce. Lidé budou muset zaplatit původní dlužnou částku, už bez poplatků, které původní dluh často výrazně převyšují. 

Státní milostivé léto. Co byste měli vědět?

  • program začne v červenci 2023;
  • o odlužení bude možné žádat 3 měsíce – od července do konce září;
  • bude se týkat dluhů u finančních úřadů, české správy sociálního zabezpečení a dalších institucí;
  • dlužník bude muset zaplatit původní dlužnou částku, ale už ne penále ani exekuční náklady;
  • právě probíhá Milostivé léto 2, ještě měsíc do 30.11.

„Například když někdo nezaplatil pojistné na sociální zabezpečení, a k dlužné částce přibylo penále a třeba ještě náklady exekuce, bude za určitých podmínek možné doplatit dlužné sociální pojištění a penále a související exekuce mohou být odpuštěny,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová. 

Návrh ministerstva financí dokonce počítá s tím, že by si lidé ale i firmy mohly zažádat o mimořádné smazání drobných daňových nedoplatků do dvou set korun.

Státní milostivé léto se tedy bude týkat dluhů u finančních úřadů, České správy sociálního zabezpečení a dalších institucí. Milostivé léto 2 probíhá i teď – až do 30.11.

autoři: Adéla Paruchová , agf
Spustit audio

Související