Starostovic holka Berta, Dva kamarádi, Jarní květina, U jezera. Dechovkové vzpomínky i pozvánky na akce

21. duben 2022

Dechovkovinky zahájíme vzpomínkou na výtečného hudebníka, klarinetistu Petra Svobodu. Zemřel nečekaně 3. března ve věku 73 let. Byl členem Veselky Ladislava Kubeše, ve které působil od samého počátku.

Petr Svoboda absolvoval vojenskou konzervatoř v Roudnici nad Labem, kde byl spolužákem Ladislava Kubeše, a Hudební akademii múzických umění. Byl také špičkovým hráčem na zobcové flétny. Pocházel z Tábora. Byl velmi kamarádský a všem muzikantům Veselky bude moc chybět. Petr Svoboda natočil s kolegou Milošem Bydžovským polku Dva kamarádi, která zazní v pořadu.

Pozvánek na akce s dechovkami utěšeně přibývá. Milovníci Babouků jistě v hojném počtu navštíví veselici, která se bude konat v obci Libeř, což je poblíž Jílového u Prahy, v sobotu 23. dubna od 14 do 21 hodin v místním hostinci Na staré. Pozvánku doplní jarně laděná lidová písnička Slavíček je malý ptáček.

Na svůj tradiční jarní koncert zve Rožmitálská Venkovanka. Bude se konat v neděli 24. dubna od 18 hodin ve Společenském centru v Rožmitále pod Třemšínem. A nebude to koncert ledajaký; kapela na něm pokřtí své nové album s názvem Rodný kraj aneb 30 let Rožmitálské Venkovanky. Kapelu v omlazeném složení poctí návštěvou mnoho hostů, například Jiří Krampol a Kateřina Bláhová. Protože nové cédéčko jsme již obdrželi, poslechněte si v premiéře polku Z Čech a Moravy.

Čtěte také

Na sobotu 23. dubna pozvala Libkovanka do Častrova na svůj Libkovankafest moravskou Šohajku. Kapely se budou v produkci střídat od 19 hodin až do jedné hodiny po půlnoci. Obě vám zahrají i v dnešních Dechovkovinkách. Šohajka přichází s polkou Jarní květina a Libkovanka s valčíkem U jezera.

17. dubna uběhlo čtvrt století od úmrtí hudebního skladatele Ladislava Vítů. Rodák z Kamenice nad Lipou byl výborným fagotistou, často jezdíval jako porotce na kvalifikační přehrávky amatérských kapel. Jeho skladby pro dechovku jsou vesměs veselé, tak jako polka Starostovic holka Berta, kterou s textařem Milanem Jirešem věnoval Viktorkám.

Veselka Dechovkovinky zahájila a postará se i o závěr pořadu. Poslední pozvánka je totiž na její sobotní koncert v Sedlci-Prčici, kterým tato věhlasná kapela zahájí letošní koncertní sezónu. V kulturním sále základní školy v Sedlci se 23. dubna začne vyhrávat v 19 hodin. Třeba na koncertě zazní i Sedlecká polka, kterou jsme vybrali do Dechovkovinek.

Spustit audio

Související