Stará radnice ve Veselí nad Lužnicí po desetiletích ožije. Vedení města sbírá tipy, jak památku využít

18. duben 2023 08:12

Více než stovku návštěvníků přilákal den otevřených dveří historické radnice ve Veselí nad Lužnicí. Jedná se o jeden z nejcennějších domů na náměstí Tomáše Garriguea Masaryka. Už čtyřicet let je prázdný, letos ho město koupilo od soukromého majitele za 20 milionů korun. Teď otevírá veřejnou debatu o budoucím využití.

„My samozřejmě máme nějaké vlastní plány, ale třeba někoho napadne něco lepšího. Dáváme lidem možnost se vyjádřit a myslíme si, když má radnice sloužit všem, je lepší, aby se sešlo více nápadů,“ říká místostarosta Veselí nad Lužnicí Ladislav Sýkora.

Starou radnici si přišla prohlédnout například Eva Matlasová, která pamatuje časy, kdy se budova ještě využívala. „Ve velkém sále bývaly taneční zábavy, nahoře fotokomora a jednu dobu klub mladých. No, a dole si pamatuji restauraci,“ vzpomíná.

To, že se město po dlouhých letech stalo majitelem objektu, vítá. „Myslím, že je to to nejlepší, co mohlo město udělat. Mně by se líbilo obnovit tu pivovar, také galerie by se hodila a infocentrum by tady mělo určitě lepší prostory,“ navrhuje.

Čtěte také

Tipy má i Mariana Havelková „Mně se líbí ten sál, tam by mohly být tancovačky a obřadní síň. Chtěla bych ale také nějaké místo pro teenagery, kde by si mohli jen tak sednout, setkávat se, říká.

Stará radnice má podle starosty Veselí nad Lužnicí Víta Rady značný potenciál. „Je to velký objekt. Máme tady obrovský sál, který pravděpodobně nemůže sloužit k ničemu jinému než jako slavnostní síň. Ve sklepení jsou prostory typické pro pivovary, kde zřejmě také nemůže být nic jiného, což nahrává sousední škole, která má jako jeden z oborů pivovarnictví,“ připomíná.

„A pak je tady spousta krásných prostor, které mohou mít různorodé využití. Právě proto jsme sem chtěli dostat lidi, aby zavzpomínali, aby nám řekli, co by si tady představovali, co by tady rádi měli,“ dodává.

Rekonstrukce Staré radnice bude patřit mezi největší investice v historii města Veselí nad Lužnicí. Odhady počítají s částkou 100 milionů korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související