Stará hasičská stříkačka putovala po holašovické návsi od stavení ke stavení. Místní ji vlastními silami zachránili

22. červenec 2022

Nenápadný, ale silný příběh o lidské pospolitosti a společné péči o dědictví, a to nejen v kontextu UNESCO. To příběh staré hasičské stříkačky z Holašovic na Českobudějovicku. V současnosti je zrestaurovaný stroj k vidění v místní kovárně na návsi.

Hasičskou stříkačku dostaly Holašovice za první republiky darem od rakouského hasičského sboru. „Holašovice měly jeden z nejstarších hasičských sborů v okolí,“ připomíná Jan Jílek, starosta Jankova, pod který Holašovice spadají.

Dlouhá léta však byla stříkačka schovaná ve statku číslo popisné tři. „Tam byl dřív zemědělský statek. Když ho nový majitel vyklízel po JZD, říká mi: Hele starosto, já tu mám nějakou stříkačku, já to vyhodím,“ vzpomíná Jan Jílek, který se hned šel na stroj podívat.

Stříkačka podle něj byla znehodnocená, přestříkaná na zeleno. „Už ji měli naloženou, že ji odvezou, ale já jsem je zarazil. Sundali jsme ji a uklidili do jedné stodoly,“ líčí.

Pak stříkačka začala putovat po Holašovicích. „Šla ze stavení do stavení a každý tam udělal kus práce. Někdo udělal motor, někdo lakování, někdo řezbování, někdo vinutí, někdo nápisy. Takhle to tu obešla. Stříkačka neopustila náves a sami jsme si ji zrestaurovali do autentické podoby,“ doplňuje Jan Jílek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.