Stále víc lidí chce chovat vlastní slepice. Souvisí to s rostoucí cenou vajec v obchodech

23. leden 2023 08:30

Malochovů slepic na jihu Čech přibývá. Po zdražení vajec kvůli ptačí chřipce je na některých farmách větší poptávka po kuřicích i starších nosnicích. Lidé si slepice na snůšku zamlouvají dřív než v minulých letech.

„V této hale máme slepičky pro jarní prodej lidem na dvorky, je jich tam do tisíce. Přibližně za pět týdnů budeme naskladňovat další zástav kuřic, aby bylo na jaře průběžně co prodávat,“ ukazuje u jedné z hal chelčické drůbeží farmy v Hrbově na Prachaticku majitelka Marta Tůmová.

Tato farma se letos nebojí, že by kuřice neprodala. Každý den se totiž už teď ozývají zájemci, kteří si je zamlouvají. „Předpokládáme, že bude dost velký zájem, protože lidé letos volají už v lednu, což je mimořádné. Jsou to známí, ale i noví zákazníci,“ potvrzuje Marta Tůmová.

Mezi stálé zákazníky této farmy patří Jiří Bauer z Trhových Svinů. Také on už se informoval, kdy začne prodej kuřic. Letos jich chce koupit více. „Zdražuje se, vajíčka přijdou vhod. My máme dost místa, takže můžeme víc slepic víc. Loni jsme jich měli pět, tak letos bychom si mohli vzít třeba deset,“ říká.

Čtěte také

Zájem o vajíčka má podle něj celá rodina. „Děti o tom slyšely a už volaly, že by se k nám přidaly. Každý si k nám může přidat třeba dvě slepičky, nám to nevadí, když už se stejně krmí, je jedno, kolik jich je,“ dodává Jiří Bauer.

Pavel Trachta chová na své ekofarmě nedaleko obce Tušť na Jindřichohradecku 300 nosnic. Za rok až rok a půl chov obnovuje. Starší slepice vždy nabízí k prodeji drobnochovatelům. Už loni na podzim zaznamenal větší zájem.

„Do týdne jsme měli všechny zamluvené. O nosnice byl obrovský zájem mezi chataři a chalupáři. Pociťujeme to i ve vesnici, kde žijeme, že každý chalupář i domorodec si teď pořizuje slepičky, protože vajíček je nedostatek a jejich cena v obchodě je vysoká. Tak každý radši opět chová slepičky doma,“ popisuje.

Prodej kuřic začne zhruba v polovině února.

Spustit audio

Související