Stále se opakující výkyvy teplot poškozují některé plodiny

21. březen 2018

Změny klimatu a výkyvy jarního počasí můžou snížit letošní úrodu některých plodin. Holomrazy a následné vyšší teploty mají vliv především na ozimy a řepku. Další komplikací je zpoždění jarních prací.

„Na tomhle je znát, jak je celé to srdíčko uhnilé, těmi nízkými teplotami zmrzlo, protože na řepce nebyla žádná sněhová pokrývka,“ ukazuje na poli nedaleko Olešníku agronom Petr Šesták, jak mrazy částečně poškodily vzrostlý vrchol řepky olejky.

Řepka by takhle v březnu rozhodně vypadat neměla. „Konkrétně tahle rostlina nepřežije. Pokud by to takhle pokračovalo, teploty mínus deset a zase plus patnáct, tak by mohlo dojít k vytahování rostlin a u obilí dokonce i k trhání kořínků, protože půda pracuje,“ vysvětluje agronom.

Střídání teplot může mít vliv nejenom na úrodu ozimů, ale také může zkomplikovat další jarní práce. „Pravděpodobně zasejeme později jařiny, to také může být problém i následně v té výši sklizně. Loni i předloni v tuto dobu už se běžně selo, letos to nevypadá,“ dodává Petr Šesták.

Zemědělské obchodní družstvo Olešník přizpůsobilo změnám klimatu i výběr některých plodin. „Vzhledem k tomu, že vlastníme bioplynovou stanici, přizpůsobujeme plodiny hlavně, co se týká kukuřice, kdy pěstitelé uvádí odolnost odrůdy. U ostatních je to vcelku problematické, protože pěstitelé se tím příliš nezabývají. Kvůli výkyvům počasí se orientujeme na odrůdy z našeho regionu, omezujeme třeba francouzské odrůdy pšenic, které nejsou tak odolné,“ popisuje předseda Luděk Žák.

Současné počasí dovoluje zemědělcům jen přihnojování řepky a ozimu. Farmáři doufají, že jaro přijde alespoň do čtrnácti dnů, aby mohly začít jarní práce.

Spustit audio