Spory kolem výstavby areálu se sklady a halami v Hrdějovicích u Českých Budějovic dál pokračují

17. září 2020 17:58

Logistické a obchodní centrum tam chce postavit společnost CTP. Proti jsou ale místní, okolní obce i vedení města.

16 hektarů zastavěné plochy, obchodní prostory a skladovací haly, taková zóna má podle plánu společnosti CTP vyrůst v katastru Hrdějovic na Českobudějovicku. Zástupci firmy pozměněný projekt přímo v obci představili veřejnosti. Původně počítali s výstavbou většího logistického centra, návrh ale kvůli připomínkám obyvatel a okolních obcí předělali. I tak lidé na setkání nový plán jednoznačně odmítli. Proti se staví také vedení krajského města.

Setkání veřejnosti se zástupci firmy CTP bylo ve středu 16. září chvílemi velmi emotivní. Investor ale na záměru trvá. Hájí se tím, že původní projekt výrazně přepracoval a snížil dopravní plánovanou dopravní intenzitu Někteří lidé se na setkání vyjadřovali proti záměru společnosti CTP na stavbu logisticko - obchodního centra velmi emotivně.

Čtěte také

Svůj nesouhlas vyjádřil například i náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma z hnutí Občané pro Budějovice. Firma totiž plánuje veškerou dopravu do centra napojit přes městskou Pražskou třídu.

„Myslím, že budeme velmi pečlivě zvažovat připomínky a budeme hledat všechny možné argumenty, aby se všechno to, co tady plánujete vozit přes České Budějovice,“ okomentoval situaci na veřejném setkání Juraj Thoma.

Jednou už bylo řečeno ano

Předchozí vedení Hrdějovic schválilo v roce 2016 změnu územního plánu, která stavbu tohoto typu v dané lokalitě umožnila. Firma CTP původně chtěla na místě postavit velkokapacitní skladovací haly pro kamiony, říká stavební ředitel firmy David Chládek:

„Po jednání s obcí jsme záměr přehodnotili na komerční zónu s menšími halami, horší zastavěností, bohužel pro nás horší ekonomikou, ale stále pevně věříme, že shodu na využití území najdeme.“

Největším problémem projektu je doprava. Lidé z Hrdějovic i okolního Borku a Úsilného investorovi nevěří, že je stavba dopravně nezatíží. Firma se hájí tím, že nový projekt počítá s nižší intenzitou. Argumentuje také přínosem nových pracovních míst.

Investor na záměru i přes odpor veřejnosti trvá. O projektu chce dál jednat s vedením všech dotčených obcí. Nezávislá starostka Hrdějovic Radka Šulistová ocenila vstřícný přístup firmy. Podle ní by ale měla pozemky využít jinak.

Jaké stanovisko k nové podobě projektu vedení obce zaujme, to by mělo být jasné po mimořádném jednání zastupitelstva 6. října.

Celou reportáž Matěje Vodičky si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související