Sportovní ozvěny: Tisíce běžců se vydaly na půlmaratonskou trať v ulicích Budějovic

5. červen 2017

Mattoni 1/2Maraton České Budějovice ovládli podle očekávání Keňané. Český Krumlov udělal výrazný krok směrem k záchraně v divizi. Radim Pouzar přidal na své konto další gól z trestného kopu. To vše ve Sportovních ozvěnách, které připravil Kamil Jáša.

Téměř sedm tisíc běžců a dvojnásob diváků přilákal českobudějovický půlmaraton. Hlavnímu závodu předcházel dm Rodinný běh. „My jsme zapojili celou rodinu, je to fajn,“ chválila jedna z účastnic. „Běžíme všichni - já, manželka, čtyři děti,“ dodal další běžec.

Vítězem v kategorii mladých běžců se stal Rostislav Šimůnek. „Strategií bylo hned od začátku se držet za špicí a potom po prvním kole se dostat do špice a udržovat tempo. Atmosféra tu byla jako na olympiádě, všichni tleskali, fandili, bylo to boží,“ komentoval.

V hlavním závodě podle očekávání všem brzy po startu ukázali záda závodníci z Keni. Justus Kangogo vyhrál v čase 1:02:47. Mezi ženami zazářila Agnes Jeruto Barsosio, který všem soupeřkám utekla v novém traťovém rekordu 1:09:53. Nejrychlejším Čechem byl Petr Pechek, mezi ženami Ivana Sekyrová. „Bylo strašné vedro, ale jsem šťastná, že jsem vyhrála. Bylo to nádherné, lidé fandili, za to moc děkuji,“ řekla po závodě.

A ještě jeden pohled na běh. Tentokrát z invalidního vozíku. Ladislav Pešek zvládl tříkilometrovou trať, před jeho výkonem klobouk dolů. „Je to krásné a jsem rád, že jsem si zkusil alespoň tři kilometry. Atmosféra je suprová. Já jsem si říkal, než tady čumět, těch pár kilometrů ujedu,“ dodal.

Sportovní ozvěny výsledkově:

Fotbalový záchranářský duel se vším, co k tomu patří, viděli fanoušci v Českém Krumlově, kam přicestovali i věrní příznivci Ostrova. Ti museli zkousnout hned v úvodu hořkou pilulku - vlastní gól ve druhé minutě, míč do vápna centroval Jakub Kabele. K tomu hlavička Jakuba Wagnera na 2:0 byla parádní. „Krásně mě našel, já jsem jenom stál a nastavil. Polovinu zásluhy na tom má určitě asistent. Hlavičky jsou asi moje doména víc než nohy,“ popsal.

Český Krumlov vyhrál. Podle trenéra Václava Domina se tak v divizi podstatně přiblížil záchraně. „Udělali jsme krok, ale pořád jsou dvě kola a pořád se může stát cokoliv. Prostě je to fotbal a zápasy jsou vypjaté. Já doufám, že ještě bod nám bude stačit,“ řekl.

Tabulka:

Krásné góly padají také v jihočeském krajském přeboru. Katovice porazily Rudolfov 3:2, z trestného kopu se trefil za poražené Radim Pouzar. A vzpomněl si na stejnou situaci v roce 2016: „V roce 2016 jsem stál dvacet metrů od branky, trestný kop, šup přes zeď a gólík. V roce 2017 stejné místo, stejný brankář a šup na druhou stranu a taky gólík.“

Další zápasy: Jindřichův Hradec - Dačice vysoko 9:0, Čimelice - Písek 6:1, Osek - Hluboká 1:5, Planá - Protivín 0:2, Soběslav - Želeč 1:0, Třeboň - Ševětín a Milevsko - Olešník 0:0.

V čele krajského přeboru je Soběslav (65 bodů), druhá Želeč (54 bodů) a třetí Čimelice (51 bodů). Tabulku uzavírají Ševětín a Planá.

Kam v týdnu za sportem:

Určitě na světovou ligu volejbalistů do Budvar arény. Česká reprezentace změří síly od pátku do neděle vždy od 19 hodin postupně s Egyptem, Nizozemskem a Portugalskem. Příjemnou zábavu se sportem ve světovém balení!

Čtěte také

autor: kaj
Spustit audio