Sportovní ozvěny: Hokejoví fanoušci si v Budějovicích užili zápasy reprezentací čtyř zemí

1. květen 2017

Poprvé v historii se turnaj Euro Hockey Tour hrál v Českých Budějovicích. Kapitán Filip Habr opouští mistrovský Jihostroj. Fotbalový program narušila sněhová kalamita. To vše ve Sportovních ozvěnách, které připravil Kamil Jáša.

Českobudějovická Budvar aréna zažila České hokejové hry. Na tribunách byli nadšení diváci, české a také československé legendy. „Jednoznačně je vidět, že budějovické fanoušky hokej zajímá, že ho žerou. Stejně jako jsou nastartovaní s Motorem, teď fandí i Čechům. Myslím si, že je to velká paráda,“ komentoval tiskový mluvčí Motoru České Budějovice Tomáš Kučera.

Klub by podle něj jen uvítal, kdyby se turnaj v budoucnu do Budějovic vrátil. „Hodně se to odvíjí od toho, jak fanoušci chodí na náš klub a co se děje okolo. Takže věřím, že nejvíc pro to mohou udělat právě naši fandové,“ dodal.

A jak si český tým pod vedením trenéra Jandače na Českých hokejových hrách vedl? Finsko porazil 3:2, i když už 0:2 prohrával. Se Švédskem zvítězil dokonce 8:4, přestože také o dva góly ztrácel. Až s Ruskem prohrál po samostatných nájezdech 3:4. Česká reprezentace tak vyhrála celý hokejový turnaj v Českých Budějovicích.

Sportovní ozvěny výsledkově:

Volejbalový Jihostroj slavil mistrovský titul. Zároveň ale kapitán Filip Habr potvrdil, že v Českých Budějovicích končí. Nádherné finále s Kladnem pro něj bylo posledním zápasem v dresu Jihostroje. „Já jsem pro to letos dělal maximum, protože jsem se přesně takhle chtěl rozloučit. Tohle byl můj sen - rozloučit se titulem a ještě před domácím publikem. Nikdy jsem titul před domácími fanoušky nevyhrál, strašně mi na tom záleželo,“ řekl.

Tři kadeti z Jihostroje Šotola, Polák a Humler, kteří navštěvovali Základní školu Oskara Nedbala, jsou volejbalovými mistry Evropy v kategorii kadetů. Tým pod vedením trenérů Zacha a Svobody porazil Itálii ve finále 3:2 na sety.

Mistrovský titul ještě jednou, tentokrát v korfbalu. Klub KCC Sokol České Budějovice porazil Brno k veliké radosti hráčů a také trenéra Ivo Kracíka: „Je to vyvrcholení sezóny, proběhlo to v pohodě, vyhlášení také, takže spokojenost.“

Z fotbalu vybíráme zápas o záchranu devatenáctiletých Dynama a Opavy. Ligovou výhru 2:0 pečetil docela kuriózní trefou Lukáš Kočí. „Nabíhal jsem na první tyč z rohu, odrazilo se mi to od břicha a padl gól. Teď se snad posuneme od toho barážového umístění dál,“ popsal.

Tradiční fotbalové okénko netradičně zakončíme na přípravném kempu rozhodčích. Ti nejtalentovanější se sešli v Písku. Mentorem jim byl zkušený rozhodčí Miroslav Liba, který Sportovním ozvěnám potvrdil, že také muži s píšťalkou musí dbát na mentální přípravu: „Rozhodčí musí být dobře připravený, jednak samozřejmě teoreticky, jednak fyzicky a jednak mentálně. Na rozhodčí je vždycky velký tlak, ať pískáte cokoliv. Je tam tlak mužstev, diváků, médií, televizní kamery, to všechno hraje roli.“

Olga Zadinová, fotbalová rozhodčí

Tabulka:

Velké přesuny ve fotbalových tabulkách se tentokrát nedaly očekávat. Proč? Na vině bylo počasí. V krajském přeboru se spíš nehrálo, než hrálo.

Rudolfov v krajském přeboru fotbalistů přesunul svůj zápas na umělou trávu, porazil Jindřichův Hradec 2:1 a v neúplné tabulce poskočil na druhé místo. Dále hrálo Milevsko se Soběslaví 2:3 a Hluboká s Čimelicemi 1:0.

Kam v týdnu za sportem:

Z programu protentokrát vybíráme jediný zápas, i když příležitostí hlavně k aktivnímu sportu bude jistě celá řada. Nohejbalisté Dynama České Budějovice přivítají v sobotu 6. května od 14 hodin doma Čelákovice. A pozor, ty prý snad podle neověřené informace přijedou na jih Čech s jihokorejskými posilami.

Čtěte také

autor: kaj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.