Sportovní klub v českobudějovické čtvrti Mladé kvůli drahým energiím vypustí svou nafukovací halu

15. březen 2023 08:36

Sportovní klub v českobudějovické čtvrti Mladé na konci března vypustí svou nafukovací halu. Důvodem jsou vysoké náklady na energie. Kryté sportoviště fungovalo celoročně 17 let. Oddíl chce situaci řešit stavbou nové zastřešené a pevné haly, kterou připravuje už delší dobu. Projekt má i podporu radnice.

Nafukovací halu klub ve čtvrti Mladé v Českých Budějovicích provozuje už několik let, většinou sloužila po celý rok. Teď ji ale vypustí. „Ke konci loňského roku nám skončila fixace ceny elektrické energie, takže musíme udělat opatření, abychom nezkrachovali. Ceny jsou třikrát vyšší a náš klub prostě není schopen takovou částku zajistit,“ vysvětluje předseda Petr Lískovec.

„Výhled do budoucna je značně nejistý. Samozřejmě chceme pro naše členy činnost v hale udržet, ale jestli na to budeme mít finančně, to si řekneme až po prázdninách, až budeme vědět, jak na tom jsme,“ dodává.

Nafukovací halu by do budoucna měla nahradit zastřešená konstrukce. Podle Petra Lískovce by vyšla odhadem na zhruba 50 až 60 milionů korun. Ve velkém by ji využívala také vedlejší základní škola, které sloužilo i dosavadní nafukovací sportoviště.

Čtěte také

„Bude to na místě stávající nafukovací haly, rozměry budou v podstatě zachovány, jenom se to trochu rozšíří směrem k fotbalovému hřišti. Má to být co nejjednodušší konstrukce, to znamená ocelová a opláštěná panely, aby to bylo co nejlevnější a funkční,“ popisuje.

Kvůli tomuto záměru potřeboval oddíl změnu územního plánu, kterou na své poslední schůzi schválili zastupitelé Českých Budějovic. Jak na jednání řekl náměstek primátorky Lubomír Bureš, projekt má podporu radnice. „Ta změna územního plánu předpokládá, že tam vznikne zastavitelná plocha pro sport a rekreaci, to znamená, že areál obecně nemění svůj účel,“ uvedl.

Vedení klubu teď chce získat územní rozhodnutí a následně stavební povolení. Podle optimistického výhledu by stavba nové haly mohla začít už v druhé polovině příštího roku. Klíčová bude také otázka financí. Oddíl chce získat dotace od Národní sportovní agentury, Jihočeského kraje nebo krajského města.

Spustit audio

Související