Spor o nekvalitní stavbu rozhledny na Rýdově kopci nad Děbolínem by po několika letech mohl skončit

15. leden 2022 10:20

Spor mezi městem Jindřichův Hradec a společností STATUS Stavební o rozhlednu na Rýdově kopci nad Děbolínem by mohl už brzy skončit. Pokud jindřichohradečtí zastupitelé potvrdí rozhodnutí radních, město s firmou uzavře smír. Jasno by mělo být do konce ledna.

Spor se rozhořel už krátce po dostavění rozhledny. Jindřichohradecká radnice v roce 2017 ani ne dva roky starou stavbu reklamovala. „Nátěry zašedly a my si myslíme, že nebyly dostatečně kvalitně provedené,“ popsal důvody reklamace tehdejší starosta z ČSSD Stanislav Mrvka.

Městu se nelíbila ani podlaha rozhledny, na které se tvořily kaluže vody. Tuto vadu stavební společnost uznala a podlahu opravila. Nátěr ale obnovit odmítla, protože použila takový, jaký navrhl projektant stavby.

Spor o nátěr rozhledny mezi městem a zhotovitelem tak pokračoval. Na začátku roku 2019 přišla stavební firma s návrhem na vyrovnání, při kterém by radnici zaplatila 450 tisíc korun. To zastupitelstvo odmítlo.

„V podstatě je to vyrovnání toho typu, že zhotovitel zaplatí 450 tisíc, tím se vykoupí a ten problém, který jsme vyčíslili na dva a půl milionu, zůstane městu a občanům, což se mi nelíbí,“ argumentoval tehdejší opoziční zastupitel, nynější radní za Hradec srdcem a rozumem a Svobodné Jaroslav Chalupský.

Čtěte také

Protože zastupitelé odmítli nabízenou kompenzaci, skončil spor u soudu. Vzniklo několik znaleckých posudků, které byly vzájemně v rozporu, a soud proto město a stavební společnost znovu vyzval ke smíru.

STATUS stavební nabídla o něco vyšší kompenzaci, celkem 650 tisíc korun. Radní s návrhem teď souhlasili, dohodu musí schválit ještě zastupitelé. Rozhodnout by měli do konce ledna.

Současný starosta Jan Mlčák z Patriotů doufá, že se věc podaří brzy uzavřít. „Abychom se mohli o rozhlednu začít starat. V současné době to není možné, protože se tam uchovávají pořád důkazy toho, že došlo k pochybení,“ komentuje.

Rozhledna potřebuje nejen nový nátěr, aby dřevo nehnilo a věž nebyla pro návštěvníky nebezpečná. Na místě chybí i toalety nebo parkoviště na pozemcích města.

Spustit audio

Související