Společnost Bazilika neuspěla u českobudějovické radnice s žádostí o dotaci na podporu cestovního ruchu

10. únor 2009

Více než tři milióny korun rozdělili českobudějovičtí zastupitelé na podporu cestovního ruchu ve městě. Peníze poputují například do Úsilného na zpřístupnění Eliášovy štoly, vznikne za ně také mapa Na kole po Českých Budějovicích nebo Ars klub uspořádá Staročeskou pouť. To jsou jen některé vybrané projekty.

Neprošla žádost společnosti Bazilika na projekt České Budějovice - město mnoha tváří. Náměstkyně primátora Ivana Popelová k důvodu neudělení dotace řekla: "Předpokládám, že Bazilika dotaci nedostala na základě zprávy kontrolního výboru. Až tuto zprávu budeme probírat, tak budu požadovat, aby na všechny subjekty, které dostávají finanční prostředky z města v rámci kultury, byla provedena takto hloubková kontrola. Mohu celkem otevřeně konstatovat, že bohužel Bazilika má v zastupitelstvu mnoho vysloveně nepřátel, kteří nepodporují její činnost."

Návrh rady dotaci neudělit mohli přehlasovat zastupitelé. Ti ale podpořili rozhodnutí rady. Radní Miroslav Tetter vysvětlil, proč on dotaci nepodpořil: "Kdysi jsme si řekli, že aby mohli žádat o dotaci, tak musí provést řádné vyúčtování z předcházejícího roku. A protože to řádné vyúčtování, alespoň podle zprávy kontrolního výboru, do dneška není v pořádku, tak je logické, abychom tam peníze zatím nedávali. Neříkám, že je tam nedáme v budoucnu, ale zatím ty prostředky by tam jít neměli, protože vyúčtování loňského roku není do dneška v pořádku."

Náměstkyně primátora Ivana Popelová je ale přesvědčena, že společnost Bazilika svou činností do městské kultury, kterou by radnice měla podporovat, patří: "Osobně se domnívám, že na kulturním trhu práce Bazilika vyplňuje podstatnou mezeru, protože oslovuje zejména mladé lidi řádově do 30 let. Její význam pro město je podle mě velký, nicméně někteří kolegové si usmysleli, že pokud je Bazilika na tom finančně špatně, tak jí musíme dát ránu z milosti."

Bazilika šla do žádosti o grant s projektem České Budějovice - město mnoha tváří. Měla propagovat kulturní léto ve městě. Podle náměstkyně Popelové nemá radnice tolik prostředků, aby mohla z vlastních zdrojů kampaň podpořit, proto bude výrazně slabší.

Spustit audio