Spojenecký nálet na Prahu 14. února 1945 napáchal obrovské škody

31. březen 2023

Klášter Na Slovanech, zvaný též Emauzy, byl pro řád slovanských benediktinů založen už za vlády císaře Karla IV. Původní gotická stavba prošla během staletí mnoha přestavbami. Svou současnou moderní podobu získala vinou tragické události za druhé světové války.

Na rozdíl od jiných evropských metropolí měla Praha štěstí a téměř po celou válku se jí vyhýbaly důsledky válečného běsnění. Až do 14. února 1945. Nad střední Evropou byla tehdy mlha a silný vítr. Spojenecká letadla původně směřovala nad Drážďany, ale vlivem špatného počasí a chybám v navigaci doletěla nad Prahu a začaly padat pumy. Někteří piloti si chyby všimli, ale nemohli si dovolit oddělit se od formace.

Ač samotné bombardování trvalo pouze dvě minuty, napáchalo na zemi velké škody na životech i majetku. Zemřelo 701 lidí a víc než tisíc jich bylo zraněno. Bomby napáchaly největší škody v okolí Karlova náměstí, na Vinohradech a ve Vysočanech.

Náletu pak využila jak nacistická, tak později i komunistická propaganda k očernění válečné strategie RAF. Téměř zničený byl i klášter na Slovanech. Emauzy se však po válce dočkaly rekonstrukce podle návrhu Františka Černého a původní průčelí nahradily elegantní železobetonové věže, připomínající ruce sepjaté k modlitbě. Právem jsou tak jednou z dominant pravého břehu Vltavy.

Spustit audio