Špitální kostel v Českých Budějovicích prochází kompletní obnovou. Lidé mohou vybrat výzdobu fasády

5. duben 2022 09:54

Už od středověku tam město izolovalo lidi nakažené morem a jinými infekčními chorobami. Později žily ve špitálu na Pražské třídě v Českých Budějovicích chudé rodiny. Areál prošel v uplynulých letech velkou rekonstrukcí.

Teď restaurátoři obnovují barokní malby v kostele Nejsvětější Trojice. Památkáři zároveň vyhlásili soutěž na výzdobu venkovní fasády. Návrhy vystavují ve své galerii a obyvatelé mohou hlasovat pro své favority.

„Bohužel ty malby jsou velmi špinavé a poškozené. Jsou tu trhliny, které se musí vytmelit, aby výjevy byly čitelné. Jsou i částečné přemalované, přemalby se musí odstranit,“ popisuje ve špitálním kostele restaurátor Josef Novotný.

V prostoru bývalé sakristie památkáři chtějí otevřít muzeum. „V mikromuzeu počítáme s vybudováním audiovizuálního koutku, instalací vitrín s předměty, které jsou autentické. Vystavená bude i původní vitráž neboli barevné zasklení, které bylo nalezeno v kostele,“ uvádí stavební technik David Říha.

Součástí prací je také obnova venkovní fasády. Tři zazděné okenní otvory, takzvané niky, totiž v minulosti zdobily malby. „Byly tam tři výjevy. V ústředním největším byla znázorněna Nejsvětější Trojice, ve vedlejších Pieta, tedy Panna Marie oplakávající mrtvého Ježíše, a svatá Alžběta, patronka nemocných, ale i zdravotních sester,“ líčí historička umění z Národního památkového ústavu Milena Hajná.

Čtěte také

Památkáři vyhlásili veřejnou soutěž na výtvarný návrh nového ztvárnění výzdoby fasády. Do soutěže se přihlásilo skoro třicet umělců, ale i studentů. „Zadání bylo pouze to, že se musí držet těch tří základních témat, ale charakter tvorby byl čistě na nich, takže se nám sešly práce nejen v malířském formátu, ale objevily se i návrhy například do skla, do bronzu,“ říká Milena Hajná.

Zájemci si mohou návrhy prohlédnout do 8. dubna v galerii Národního památkového ústavu na Senovážném náměstí. K názoru obyvatel přihlédne při výběru vítěze i odborná komise. „Špitální kostel Nejsvětější Trojice se nachází na velmi frekventovaném místě, proto bychom rádi tento prostor nějakým způsobem obohatili, nebránili jsme se ani návrhům moderního umění,“ dodává historička umění.

Starobylý špitál na Pražském předměstí v Českých Budějovicích pochází už ze 14. století. Sloužil nejprve pro izolaci lidí s nakažlivými chorobami, později tu našli zázemí chudí obyvatelé. Současný vzhled ovlivnily přestavby v 16. a 18. století. Od roku 2016 tady mají po velké rekonstrukci celého komplexu kanceláře zaměstnanci Národního památkového ústavu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související